hirdetés
hirdetés
hirdetés
A diktatúrák lélektana

A szolgálólány meséje című sorozat Margaret Atwood azonos című regényén alapul, amely egy disztópikus, diktatórikus állam működését és kialakulását mutatja be. A visszaemlékezésekből kiderül, hogy a behódolt emberek ugyanolyan „normális”, hétköznapi, életvidám emberek voltak egykor, mint Önök vagy én.

Könyvajánló

Az emberiség jövője rengeteg mindentől függ, de kétségtelenül sok múlik majd azon, hogy mihez kezd a tehetségeivel. Erre a kérdésre ad választ Csíkszentmihályi Mihály több könyvében is. 

hirdetés
Utak vs tévutak

A pozitív önbecsülés szükséglete a munka világában a legerősebb motiváló erő, sokak szerint erősebb, mint a pénz. De vajon milyen módszerekkel végezhetünk önismereti betekintést?

Könyvbemutató

Részlet a Nem teljes, mégsem hiányos
című könyvből, amely irodalmi pályázat válogatás kötet.

Útravaló

A coaching jó eszköz arra, hogy tanuljunk magunkról, fejlődjünk és eltérjünk a megszokott működésünktől. A coaching a változás katalizátora.  - Teljes cikk!

Valósítsd meg az álmaidat!

Életszakaszok&kihívások lapszámunkban jó néhány korosztály sikereit, buktatóit bemutatjuk.

hirdetés
Dr. Csernus kapcsolati böngészője

Mi a legfontosabb az ideális partnerben? A kérdést sokan feltesszük párkeresésnél, kapcsolatban vagy kapcsolat végén. A velvet.hu arról is ír, hogy ki mit gondol az ideális nőről és az ideális férfiról...

TED

Simon Sinek TED-előadásában arról beszél, hogy az inspiráló vezető „belülről kifelé” kommunikál, azaz először azt mondja meg, miért is kell azt csinálni, amit, és csak később tér rá a hogyanra.

A szakmai kiégés

A betegségek ellen vitaminokat szedünk, sportolunk, egészségesen élünk. De mit
teszünk a szakmai egészségünkért? 
Teljes cikk!

Könyvajánló

„Amikor az én veszélybe kerül, előfordulhat, hogy védekezésre szorul: részekre esik szét, és az énrészek hierarchikus rendszert építenek fel.”

Híres kísérlet

Kognitív disszonancia, amikor mást csinálunk, mint amit belső értékrendünk szerint jónak tartunk, majd ezt a belső feszültséget igyekszünk különböző módszerekkel feloldani. 

Útravaló: coaching eszköz

A konfliktus szó a latin confligere szóból ered, ami azt jelenti, hogy összeütközni. Mi az, ami összeütközhet? 

Testbeszédünk hatásai

Amy Cuddy szociálpszichológus arra volt kíváncsi, hogy nonverbális jelzéseink saját magunkat, gondolatainkat, érzéseinket is képesek-e befolyásolni,?

A játékelmélet területe

Mit tanulhatnak a híres fogolydilemmából például egy cég értékesítői és a vezetőik?
Érdekes tanulságok az emberi viselkedésről. 

Kérdése van? Segítünk!

„Egyik beosztottam rendszeresen elsírja magát, amikor a munkájáról beszélgetünk, ettől én teljesen megzavarodom” – kezdi levélírónk. Kérdése van? Segítünk!

Aki válaszol: Torma Kálmán, vezetési tanácsadó, szervezetpszichológus, a BME munka- és szervezetpszichológiai oktatója.

Coachingeszközök

Két coachingeszközt mutatunk be, amelyek alkalmasak belső játszmáink, régóta rögzült szokásaink, hiedelmeink feltérképezésére. 

Könyvajánló

Barbara Fredrickson, a pozitív pszichológia egyik legnagyobb alakja új könyvében radikálisan új gondolatot mutat be.

Könyvajánló

Sok anyában felmerül, hogy az otthon töltött hónapok, évek alatt saját vállalkozást indítson; Vida Ágnes könyve ebben segít praktikus tanácsokkal, az ötlettől a megvalósításig.

TED

Brené Brown előadásában arról beszél, hogy az innováció, a kreativitás és a változás forrása nem más, mint a sebezhetőség, azaz hogy merjünk érzelmi kockázatot vállalni.

Tanácsadás

Levélírónk úgy érzi, tévedés volt egy munkatársát előléptetnie, és most nem tudja megoldani a szituációt. Torma Kálmán szerint a vezetői döntést, ha sikeres, ha nem, akkor is fel kell vállalni.

Híres kísérlet

Mi történik, ha egy híres hegedűművész a Stradivarijával együtt utcazenésznek áll? A szomorú tény, hogy valószínűleg észre sem vesszük, derül ki ebből a híres kísérletből.

Esettanulmány

Esettanulmányunk alanyának megszűnt az állása, és a karrierváltásban coach segítségét kérte: megtanulta azonosítani erősségeit, és felülkerekedni korlátozó hiedelmein.

Útravaló

Nem mindegy, hogyan határozzuk meg a céljainkat, fontos, hogy a célkitűzés „okos”, „tiszta” és „érthető” legyen – coachingeszköz rovatunkban megtanuljuk, pontosan mik ezek a módszerek.

Híres kísérlet

Zimbardo böntönkísérlete sok mindenkinek ismerős lehet. De kérdés, hogy mit kezdjünk annak megdöbbentő tanulságával, és főleg mit kezdjünk ezzel egy munkahelyi környezetben. 

hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

konyves magazin

Találkozzunk a Facebookon!