hirdetés
hirdetés
hirdetés
A diktatúrák lélektana

A szolgálólány meséje című sorozat Margaret Atwood azonos című regényén alapul, amely egy disztópikus, diktatórikus állam működését és kialakulását mutatja be. A visszaemlékezésekből kiderül, hogy a behódolt emberek ugyanolyan „normális”, hétköznapi, életvidám emberek voltak egykor, mint Önök vagy én.

Könyvajánló

Az emberiség jövője rengeteg mindentől függ, de kétségtelenül sok múlik majd azon, hogy mihez kezd a tehetségeivel. Erre a kérdésre ad választ Csíkszentmihályi Mihály több könyvében is. 

hirdetés
Utak vs tévutak

A pozitív önbecsülés szükséglete a munka világában a legerősebb motiváló erő, sokak szerint erősebb, mint a pénz. De vajon milyen módszerekkel végezhetünk önismereti betekintést?

Könyvbemutató

Részlet a Nem teljes, mégsem hiányos
című könyvből, amely irodalmi pályázat válogatás kötet.

Útravaló

A coaching jó eszköz arra, hogy tanuljunk magunkról, fejlődjünk és eltérjünk a megszokott működésünktől. A coaching a változás katalizátora.  - Teljes cikk!

Valósítsd meg az álmaidat!

Életszakaszok&kihívások lapszámunkban jó néhány korosztály sikereit, buktatóit bemutatjuk.

hirdetés
Dr. Csernus kapcsolati böngészője

Mi a legfontosabb az ideális partnerben? A kérdést sokan feltesszük párkeresésnél, kapcsolatban vagy kapcsolat végén. A velvet.hu arról is ír, hogy ki mit gondol az ideális nőről és az ideális férfiról...

TED

Simon Sinek TED-előadásában arról beszél, hogy az inspiráló vezető „belülről kifelé” kommunikál, azaz először azt mondja meg, miért is kell azt csinálni, amit, és csak később tér rá a hogyanra.

A szakmai kiégés

A betegségek ellen vitaminokat szedünk, sportolunk, egészségesen élünk. De mit
teszünk a szakmai egészségünkért? 
Teljes cikk!

Könyvajánló

„Amikor az én veszélybe kerül, előfordulhat, hogy védekezésre szorul: részekre esik szét, és az énrészek hierarchikus rendszert építenek fel.”

Híres kísérlet

Kognitív disszonancia, amikor mást csinálunk, mint amit belső értékrendünk szerint jónak tartunk, majd ezt a belső feszültséget igyekszünk különböző módszerekkel feloldani. 

Útravaló: coaching eszköz

A konfliktus szó a latin confligere szóból ered, ami azt jelenti, hogy összeütközni. Mi az, ami összeütközhet? 

Testbeszédünk hatásai

Amy Cuddy szociálpszichológus arra volt kíváncsi, hogy nonverbális jelzéseink saját magunkat, gondolatainkat, érzéseinket is képesek-e befolyásolni,?

A játékelmélet területe

Mit tanulhatnak a híres fogolydilemmából például egy cég értékesítői és a vezetőik?
Érdekes tanulságok az emberi viselkedésről. 

Kérdése van? Segítünk!

„Egyik beosztottam rendszeresen elsírja magát, amikor a munkájáról beszélgetünk, ettől én teljesen megzavarodom” – kezdi levélírónk. Kérdése van? Segítünk!

Aki válaszol: Torma Kálmán, vezetési tanácsadó, szervezetpszichológus, a BME munka- és szervezetpszichológiai oktatója.

Coachingeszközök

Két coachingeszközt mutatunk be, amelyek alkalmasak belső játszmáink, régóta rögzült szokásaink, hiedelmeink feltérképezésére. 

Könyvajánló

Barbara Fredrickson, a pozitív pszichológia egyik legnagyobb alakja új könyvében radikálisan új gondolatot mutat be.

Könyvajánló

Sok anyában felmerül, hogy az otthon töltött hónapok, évek alatt saját vállalkozást indítson; Vida Ágnes könyve ebben segít praktikus tanácsokkal, az ötlettől a megvalósításig.

TED

Brené Brown előadásában arról beszél, hogy az innováció, a kreativitás és a változás forrása nem más, mint a sebezhetőség, azaz hogy merjünk érzelmi kockázatot vállalni.

Tanácsadás

Levélírónk úgy érzi, tévedés volt egy munkatársát előléptetnie, és most nem tudja megoldani a szituációt. Torma Kálmán szerint a vezetői döntést, ha sikeres, ha nem, akkor is fel kell vállalni.

Híres kísérlet

Mi történik, ha egy híres hegedűművész a Stradivarijával együtt utcazenésznek áll? A szomorú tény, hogy valószínűleg észre sem vesszük, derül ki ebből a híres kísérletből.

Esettanulmány

Esettanulmányunk alanyának megszűnt az állása, és a karrierváltásban coach segítségét kérte: megtanulta azonosítani erősségeit, és felülkerekedni korlátozó hiedelmein.

Útravaló

Nem mindegy, hogyan határozzuk meg a céljainkat, fontos, hogy a célkitűzés „okos”, „tiszta” és „érthető” legyen – coachingeszköz rovatunkban megtanuljuk, pontosan mik ezek a módszerek.

Híres kísérlet

Zimbardo böntönkísérlete sok mindenkinek ismerős lehet. De kérdés, hogy mit kezdjünk annak megdöbbentő tanulságával, és főleg mit kezdjünk ezzel egy munkahelyi környezetben. 

hirdetés
hirdetés

- Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság?

Tovább...

 

konyves magazin

Találkozzunk a Facebookon!