hirdetés
hirdetés

A hatékony vezetés buktatói

Impulzív vagy alkalmazkodó?

Arról kevesebb szó esik, hogy vajon mik azok a tényezők, amelyek eredendő buktatói, nehézségei, gyengeségei lehetnek bizonyos vezetőknek.

hirdetés

Ízelítő a cikkünkből:

Mindannyian láttunk már természetükből, személyiségükből, hozzáállásukból adódóan sikeresen működő,
„ösztönösen jó” vezetőket, de az is igaz, hogy a különféle hajlamok, személyiségjegyek és tendenciák túlkapásokat, és a vezető észlelésének torzulásait is magukkal vonhatják, ami aztán a legkülönfélébb munkahelyi problémákig és konfliktusokig vezethet. Nem mindegy tehát az, hogy miként van az adott vezető személyisége huzalozva, és milyen erősségei, gyenge pontjai vannak ebből fakadóan. A vezetők példaként szolgálnak, nagy befolyással és felelősségi körrel rendelkeznek, és a vállalat sikere, beosztottaik eredményessége, közérzete, biztonságérzete és motivációja is jelentős részben tőlük függ.

Személyiségünk tendenciái gyermekkorunktól kezdve végigkísérik életünket, és meghatározzák reakcióinkat, viselkedésünket, saját magunkhoz és másokhoz való hozzáállásunkat, és érzelmi világunkra is komoly hatást gyakorolnak. Nem könnyű a berögzült viselkedési-, gondolati- vagy érzelmi mintázatainkat módosítani, de szerencsére ezek nincsenek kőbe vésve. Ha felismerjük személyiségünk gyenge pontjait, vagy legalább
az ezekből következő nehézségekkel szembe tudunk nézni, az önismeret fejlesztésén keresztül komoly eredményeket érhetünk el. 

Hol hibázik a vezető?

A vezetői szerep számos provokáló tényezővel jár, amelyek próbára teszik a személyiségünket, illetve folyamatos fejlődést igényelnek, és felerősíthetik személyiségünk hajlamait, és akár szélsőséges reakciókhoz is vezethetnek. A munkatársakkal, partnerekkel való kommunikáció beleérzőképességet, érzékenységet kíván, míg bizonyos helyzetekben a racionalitás és a vállalat érdekei kell, hogy előtérbe kerüljenek. A folyamatos teljesítménykényszer és az eredményekért vállalt felelősséggel együtt járó stressz próbára teszi az ítélőképességet, és robusztus, magabiztos, önbizalommal teli személyiséget kíván. Ember legyen a talpán, aki mindezen tulajdonságoknak birtokában van, és bármikor képes rendelkezni velük. Nézzünk néhány példát azokra a vezetőkre, akiknek személyiségükből fakadóan ez nem mindig sikerül tökéletesen.

Az impulzív vezetőt például állandó izgalmi állapot és ingerkereső  magatartás jellemzi, ennek megfelelően hajlamos maga körül is feszültséget kelteni, ami hasznos képesség lehet például akkor, amikor az üzleti év elején szenvedélyes prezentációval kell feltüzelni a megfáradt munkatársakat, viszont hátrány lehet mondjuk akkor, amikor egy-egy munkatárs megértésre, lelki támogatásra szorulna, és a biztonságérzetét kellene növelni.

...

A cikkben szerepel még: a szkeptikus vezető, a tartózkodó, visszahúzódó vezető, a túlzottan magabiztos, exhibicionista vezető, a perfekcionista menedzser, az önalávető, alkalmazkodó vezető.

Szerző: Juhász Dániel

 Cikkünket teljes terjedelemben lapszámunk megvásárlásával érheti el. 

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

 

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!