hirdetés
hirdetés

Fiatal vezetők kihívásai

Csúcssiker, 35 alatt

Komolyan vesznek egy huszonéves cégvezetőt? Mi jelenthet még motivációt, ha a harmincötödik születésnapunk előtt többet értünk el, mint más a nyugdíja évéig?

hirdetés

Ízelítő a cikkünkből:

 

Vajon mi történik akkor, ha a főnök jóval fiatalabb a beosztottaknál, partnereknél, ügyfeleknél és versenytársaknál? Komolyan vesznek-e egy huszonéves cégvezetőt, és mi jelenthet még motivációt, ha a harmincötödik születésnapunk előtt többet értünk el, mint más a nyugdíja évéig? Ezekre a kérdésekre kerestük a válaszokat fiatal és sikeres topmenedzserek segítségével.

Várkonyi Balázs, az Extreme Digital 35 éves tulajdonos-ügyvezető igazgatója

önerőből alapította műszaki cikkekkel foglalkozó cégét 21 évesen. 2007-ben az Ernst & Young Az év üzletembere versenyén ő vehette át a „Merész Újító” díját, a vállalat tavalyi bevétele elérte a 21,5 milliárd forintot.

Mi adja a motivációt, hogy egy huszonegy éves fiatal srác céget alapítson?

Ó, az egész a gimnáziumi évekig nyúlik vissza. Irigyeltem azokat az osztálytársaimat, akik fagyiárusítással, újságkihordással pénzt kerestek, és mivel ilyen munkát nem találtam, meghirdettem a saját számítógépemet, hogy egy kis bevételhez jussak. Az újsághirdetésre többen is válaszoltak, és én mindegyiküknek azt mondtam, hogy még mindig megvan a gép, úgyhogy kénytelen voltam szerezni nekik is egyet.

...

Lakatos Zsófia a Hill+Knowlton Strategies kommunikációs ügynökség ügyvezető igazgatója,
a Magyar PR Szövetség elnöke és a Fenntarthatóság Szakmai Követe elismerés díjazottja.

Mi a titka a sikereinek?

Nemrég egy diplomaosztó díszvendégeként tartottam beszédet, ott három tényezőt említettem, amelyek szerintem közelebb visznek a sikeres karrierhez: a nyelvtudást, a külföldi gyakorlatot, a kapcsolati hálót – amelyet kiépíteni évekig tart – és a szorgalmat. No meg a szerencse sem árt. S kell az is, hogy az ember mögött ott legyen egy támogató közeg, amely elfogadja mindazt, amivel a karrierépítés jár, hiszen ez napi nyolc óra munkánál jóval többet jelent.

Mi jelentette fiatal vezetőként a legkomolyabb kihívást kezdetben?

Harminchárom évesen lettem a Hill+Knowlton ügyvezetője, bedobtak a mély vízbe. Egyedül kellett döntéseket hoznom, mások tőlem várták a megoldást...

...

Lévai Bálint a BioTech USA 27 éves ügyvezető igazgatója.

A BioTechUSA családi vállalkozásként indult. Hány éves volt, amikor ebbe belecsöppent?

A szüleim alapították a vállalkozást még a 90-es években, a nagyszüleim segítségével. Korán megtapasztaltam, milyen is a vállalkozói lét, gyakran beszéltünk az üzletről otthon. Igazán akkor csöppentem ebbe bele, amikor az egyetem alatt, 19 évesen a testvéremmel és a feleségemmel közösen megalapítottuk a shakereket és kulacsokat gyártó ShakerStore üzletágat. Huszonhárom évesen kezdtem a cég marketing osztályán dolgozni,
a cégvezetői pozíciót idén január óta töltöm be.

Miben más egy 20-as éveiben járó vezető élete, mint a kortársaié, akik gyakran
még csak keresik a boldogulás útját?

Ambiciózus célokkal vettem át a vezetést, ami nagy felelősség. Idén a dolgozói állomány 130-ról 220 főre nőtt, kialakultak az osztálystruktúrák, indokolttá vált a saját üzem beindítása, közben a termékfejlesztés terén
is aktívak vagyunk. Ez a tempó nemcsak nekem, hanem az egész csapatnak nagyobb felelősséget és több munkát jelent. Így kevesebb időt tudok a barátaimmal, a családommal, a hobbijaimmal tölteni. Persze a pozícióm vitathatatlan előnye az anyagi biztonság és az önmegvalósítás lehetősége. Hihetetlenül jó érzés látni, ahogy az elképzeléseink megvalósulnak és nyomot hagynak a világban.

 

Szerző: Barok Eszter

Cikkünket teljes terjedelemben az Üzlet&Pszichológia aktuális lapszámának megvásárlásával érheti el. 

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!