hirdetés
hirdetés

Thomas Chamorro - Premuzic interjú

Csak egyéniség legyen!

Ez a tuti módszer, amivel kiválasztható a megfelelő ember a megfelelő feladatra? Dr. Thomas Chamorro-Premuzicot, a UCL üzletipszichológia-professzorát kérdeztük a személyiségtesztekről.

hirdetés

Ízelítő a cikkünkből:

Húsz-harminc százaléka a remélt profitnak – ennyi múlik az egyes számú vezetőn. Érthető, ha a HResek és a tulajdonosok a fél karukat odaadnák egy tuti módszerért, ami kiválasztja a megfelelő embert a megfelelő feladatra. A kiválasztás során egyre nagyobb teret nyernek a személyiségtesztek. Mit tud ez a „csodafegyver”? Dr. Thomas Chamorro-Premuzicot, a UCL (University College London) üzleti pszichológia professzorát kérdeztük.

Az Ön által ismert vezetők hány százalékát mondaná jó vezetőnek?

Legfeljebb húsz. Pedig én aztán sok vezetővel találkoztam. Persze pontosabb lenne, ha az embereket – beleértve a vezetőket is – nem jókra és rosszakra osztanánk. Az emberek inkább fokokban különböznek egymástól, vagyis, van, akiben több a vezetői potenciál, mint másokban. Mi ezt a különbséget mérjük, így a cégek ki tudják választani a legalkalmasabb jelöltet. Ami a vezetői képességeket illeti, kell hozzá szakmai alkalmasság (tapasztalat), jó ítélőképesség (határozott legyen, tudjon dönteni), jövőkép (tudjon másokat lelkesíteni, meg tudja személyesíteni a vezetőséget) és hitelesség (legyen becsületes és képviselje
a csapata érdekeit). Ezek általános képességek és számtalan módon nyilvánulhatnak meg a mindennapokban.
Nem biztos, hogy Steve Jobs jövőképe Obamának is jó lenne, és Sir Alex Ferguson nem sokra menne a tapasztalatával mondjuk, ha a Facebookot kellene igazgatnia.

Mennyire fontos, hogy egy vezető egyéniség legyen?

Alapvető. Messze a legfontosabb adottság! 

Mennyire hallgasson az ösztöneire? 

Az intuíció nagyon fontos, de leginkább a negatív hatásai miatt. Azok a vezetők, akik hajlamosak túlértékelni a megérzéseiket, drágán megfizetnek érte. Azok, akik a tényekre, adatokra és a tudásukra alapozzák a döntéseiket, sokkal jobb eredményt érnek el. 

Miért ilyen nehéz megtalálni a megfelelő embert? Rengetegen akarnak főnökök lenni, azt gondolná az ember,
hogy ekkora merítésből egyszerűbb kiválasztani a megfelelőt…

Valójában nem annyira nehéz. Csaknem száz éve vannak kiválasztási módszerek, ráadásul tudományos
alapokon működők. Persze, nem lehet száz százalékosan helyesen dönteni, de ha tudományos módszertan alapján választunk, a tévedés lehetősége tizenöt százalék körül mozog, ellentétben a zsigeri, tudománytalan módszerek ötven százalékos arányával. A kérdés valójában az, hogy miért választanak az emberek mégis ez utóbbiak alapján.

Szerző: Kovács Krisztina

 Cikkünket teljes terjedelemben lapszámunk megvásárlásával érheti el. 

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!