hirdetés
hirdetés

Üldöző, megmentő, áldozat

Munkahelyi játszmáink

Ha többször kerülünk hasonló konfliktusokba, gyanús lehet, hogy egy játszma szereplői: áldozatai vagy előidézői vagyunk. 

hirdetés

 

Ízelítő a cikkünkből:

Eric Berne alaptételei szerint a tudattalanunkban tárolunk olyan hiedelmeket, amelyek óriási erővel törekszenek önmaguk ismételt igazolására, és ezek a hiedelmek döntési helyzetekben is képesek kikapcsolni a józan gondolkodást, mérlegelést. Életünk legelső néhány évében – tehát kevéske, de mélyen rögzült tapasztalatunk alapján – készítjük el azt a forgatókönyvet (sorskönyv), amely életünk számára irányadó lesz, és csakis a forgatókönyv hiedelmeinek tudatosítása, vagyis az önismeret terápiás fejlesztése szabadíthat meg ettől a tudattalan, önártó programtól.

Ez egy konkrét példa egy tipikus játszmára, melynek lényege, hogy lépésről lépésre vonódnak bele a felek. Mindketten reagálnak ugyan a másikra, ám arról, hogy kinek mi a baja a helyzetben, hogy mit vár a másiktól és mi a saját szükséglete, nem esik szó. A két szereplő az érzéseit, indulatait rakja színpadra.

 

Cikkeink teljes terjedelemben csak nyomtatott kiadásban érhetők el.
online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

Vízi Beáta
a szerző cikkei

Murinkó Mária
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!