hirdetés
hirdetés

Üldöző, megmentő, áldozat

Munkahelyi játszmáink

Ha többször kerülünk hasonló konfliktusokba, gyanús lehet, hogy egy játszma szereplői: áldozatai vagy előidézői vagyunk. 

hirdetés

 

Ízelítő a cikkünkből:

Eric Berne alaptételei szerint a tudattalanunkban tárolunk olyan hiedelmeket, amelyek óriási erővel törekszenek önmaguk ismételt igazolására, és ezek a hiedelmek döntési helyzetekben is képesek kikapcsolni a józan gondolkodást, mérlegelést. Életünk legelső néhány évében – tehát kevéske, de mélyen rögzült tapasztalatunk alapján – készítjük el azt a forgatókönyvet (sorskönyv), amely életünk számára irányadó lesz, és csakis a forgatókönyv hiedelmeinek tudatosítása, vagyis az önismeret terápiás fejlesztése szabadíthat meg ettől a tudattalan, önártó programtól.

Ez egy konkrét példa egy tipikus játszmára, melynek lényege, hogy lépésről lépésre vonódnak bele a felek. Mindketten reagálnak ugyan a másikra, ám arról, hogy kinek mi a baja a helyzetben, hogy mit vár a másiktól és mi a saját szükséglete, nem esik szó. A két szereplő az érzéseit, indulatait rakja színpadra.

 

Cikkeink teljes terjedelemben csak nyomtatott kiadásban érhetők el.
online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

Vízi Beáta
a szerző cikkei

Murinkó Mária
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!