hirdetés
hirdetés

Veteránok, Baby boomerek, X, Y, Z, Alfa…

Milyen a ma élő HAT generáció?

A mai hat generáció hat meglehetősen különböző embercsoport, mást kedvelnek, máshogy élnek, mások a tulajdonságaik. Hogyan hat a környezet, divat, technika fejlődése?

hirdetés

Ízelítő a cikkünkből:

Az úgynevezett Veteránok, vagy másképpen Építők generációja a második világháború vége előtt születettek
(–1946). Utánuk jönnek a Baby boomerek (1946–1964) – vagy nálunk önkényesen kitágítva a kort, a Ratkókorszak szülöttei. Azután érkeznek a betűvel jelölt generációk: az X generáció az 1965–1979, az Y generáció az 1980–1994-ben születettek, a Z generációsok pedig az 1995–2010-esek.
És kezdődik minden elölről, ahogy az ábécé is mutatja: 2010 után érkeznek az Alfa generáció gyermekei.

A jelenlegi munkaerőpiacot nagyon tágan a 19–65 év közöttiek alkotják, vagyis a lendületet adó Y generáció (19–33 év), a tapasztalattal rendelkező, irányító X generáció (34–49 évesek) és a bölcs, gyakran óvatosan szemlélődő, néha már csak a nyugdíjat váró Baby boomerek (50–68 évesek). Hamarosan viszont már belép a munka világába, és így a marketing első számú célcsoportja lesz a világ első globális és digitális nemzedéke, a Z generáció (4–19 évesek), akiknek legelső képviselői jövőre kezdik el az egyetemeket.

Felkészült rájuk a felsőoktatás és a munkaerőpiac? Természetesen nem, hiszen egyelőre még az Y generáció
„sokkja” foglalkoztatja őket.

Szerző: Steigervald Krisztián

 

Cikkünket teljes terjedelemben az Üzlet&Pszichológia aktuális lapszámának megvásárlásával érheti el. 

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!