hirdetés
hirdetés

Függőség a világhálón

Menő a selfie-m?

A Facebook az információelérés kitágítása mellett a pszichés elcsúszások terepe is lett. Mikortól beszélünk függőségről? Interjú Dr. Petke Zsolt addiktológussal. 

hirdetés

Ízelítő a cikkünkből:

A Facebook a szociális közeg és az információelérés kitágítása mellett a pszichés elcsúszások terepe is lett. Csábító a bonyolult emberi kapcsolatok, a buktatókkal teli kihívások helyett beköltözni egy virtuális valóságba, ahol sematikus a visszacsatolás, magunk alakíthatjuk, szűrhetjük a rólunk alkotott képet, és egyszerűen újra lehet kezdeni. Dr. Petke Zsolt addiktológussal, a Nyírő Gyula Kórház Addiktológiai Osztályának osztályvezető főorvosával beszélgettünk az internetfüggőségről és a kilábalás útjairól.

 ...

Milyen momentum nyújt elég motivációt a virtuális élet felszámolására? 

Sokak számára az internetes valóság abszolút megfelelő és elegendő. Általában egy erős külső hatás, például párkapcsolat, szerelem képes változtatásra sarkallni. 

Mitől képes a Facebook ilyen nagy erővel megbilincselni?

A Facebook-függők online pótolják a hiányzó valós kapcsolatokat. Ugyanazokat az érzelmeket élik meg, amelyeket az egészséges emberek a tényleges emberi kapcsolódásokban. 

A visszajelzések iránti vágy fontos elemét képezi a Facebook-függőségnek?

Minden ember számára kiemelkedően fontos, hogy pozitív visszajelzéshez jusson. A függők abban különböznek az egészséges személyiségtől, hogy nehezebben viselik, és emiatt szelektálják a kritikát. Azokat a csoportokat keresik a közösségi portálon, ahol nem kell megküzdeni negatív visszacsatolással, hanem szinte kizárólag kedvező fogadtatásban részesülnek. Hamis önértékelést alakítanak ki, és hiába vallanak vele kudarcot valódi
környezetben, az online világba visszahúzódva megőrizhetik az önmagukkal kapcsolatos illúziókat. A függők hajlamosak idealizáltabb képet festeni magukról az adatlapjukon,
nemritkán órákat, napokat töltenek a tökéletes és gondosan megvilágított 
selfie-beállítással, az összes pozitív tulajdonságuk kidomborításával. Természetesen lehetséges reális, minket tükröző Facebook-profilt kialakítani, ám ez csak a megfelelően integrált önértékelésen alapulhat. 

Szerző: Szabó Elvira, fotó: Egyed Péter

Cikkünket teljes terjedelemben lapszámunk megvásárlásával érheti el.

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!