hirdetés
hirdetés

Mindennapi játszmáink

Játsz-ma - Hogyan ismerjük fel?

A játszmák beszűkítik kapcsolataikat, személyiségünket, azért érdemes lehet belőlük kilépni. De hogyan tudjuk ezt megtenni, és egyáltalán: hogyan ismerjük fel a játszmákat?

hirdetés

Ízelítő a cikkünkből:

És holnap mi lesz? Egy újabb játszma. S aztán megint egy. Újra és újra a régi forgatókönyv szerint. Mindennapi játszmáinkból csak akkor tudunk kilépni, ha felismerjük őket, és tudatos erőfeszítéssel teszünk ellenük. De hogyan? A játszmázás lényege egy hamis kapcsolati viselkedés, kerülő út, mivel az egyenes út nem járható. A nyílt kommunikálást külső kényszerítő erők (például ha az igazat mondom, kirúgnak) és belső okok egyaránt akadályozhatják. Ez utóbbira példa lehet az a házastársi hűségét komolyan gondoló férj, aki szexuálisan vonzó kolléganőjét állandóan kritizálja, folyamatosan elégedetlenkedik munkájával, mert csak így tudja magától távol tartani a kísértést. A pszichológiai értelemben vett hétköznapi játszmáink tudattalanok, mint ahogy az általuk elérhető nyereség (cél) is az. Ezért nehéz felismerni őket, hacsak nem jár valaki pszichoterápiába, és az önismereti munka eredményeként nemcsak felfedezi, de okafogyottá is teheti a játszmázást. De természetesen nem a pszichológus szobája az egyetlen hely, ahol változhatunk.

Szerző: Vad Gyöngyi

 

Cikkünket teljes terjedelemben lapszámunk megvásárlásával érheti el.

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!