hirdetés
hirdetés

Írásban könnyebb?

Írásos (h)arcaink

Mindenki ült már bosszankodva a gép előtt, a valóságnál sokkal rosszabbat feltételezve a másikról, és ennek mentén dühösen válaszolva. Miért tudunk indulatosabbak lenni írásban?

hirdetés

Ízelítő a cikkünkből:

Mindenkivel előfordult már, hogy egy-egy emailes vagy csetes üzenetváltása hirtelen indulatokba csapott át, és azon kapta magát, hogy idegesen válaszolgat, miközben nem látja a másikat, nem hallja a leírt szavak mögötti hangsúlyt, csupán következtetni tud rá. Miért lehetséges az, hogy másképp dekódoljuk az írásos üzeneteket? Miért könnyebb konfliktusba keveredni ilyen módon? Mire figyeljünk, miközben indulattal írunk levelet?

A Hazudj, ha tudsz! (Lie to Me) című sorozat Paul Ekman amerikai pszichológus kutatási eredményeit veszi alapul, amelyek szerint az alapérzelmeink kultúrától függetlenül, egyetemesen jelen vannak, univerzális arckifejezésekkel közvetítjük őket, és felismerésükre kultúrától függetlenül képesek vagyunk. A történet főszereplője nyitott könyvként olvas az emberek arcából, gesztusaiból, és a mikrokifejezések megfigyelésével egyetlen szemrándulásból vagy szájmozdulatból képes leszűrni azt, ki mikor mond igazat és mikor hazudik. Ő például biztosan gondban lenne, ha csupán egyetlen levél vagy néhány sor állna előtte bármiféle arc nélkül, mint ahogyan mi magunk is számos problémával szembesülünk a számítógép előtt. Napjainkra az írásos kommunikáció előtérbe került, sms-ezünk, csetelünk, emaileket váltunk, azaz írásban osztjuk meg gondolatainkat, érzéseinket, sok esetben konfliktusba is ezt csatornát használva sodródunk. Az egyszerű baráti beszélgetéseken át a párkapcsolaton keresztül egészen a munkahelyi problémák elintézéséig online kommunikálunk. Ezzel kapcsolatban sokszor elhangzik az, hogy ha igazán őszintén akarunk kommunikálni, akkor írásban „öntsük ki a lelkünket”, hiszen az biztosan nem torzít. Ám ez nem feltétlenül van így: az arcnélküliség sokszor előnye az írásos helyzetnek, sokszor viszont félreértésekre adhat okot. Konfliktus esetén elszigetelt térben vagyunk, máshová kerülhetnek a hangsúlyok, nem látjuk a szembenálló felet, és persze ő sem lát bennünket.

Szerző: Csőzik Rita

Cikkünket teljes terjedelemben lapszámunk megvásárlásával érheti el.

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!