hirdetés
hirdetés

Milyen az Ön időperspektívája?

Hogyan tekintünk az időre? Kérdőív!

Mindannyian időutazók vagyunk. Visszatérünk a múlt emlékezetes pillanataiba, elmerülünk a jelen élményeiben, és elképzeljük a ránk váró jövőt. Egyénileg különböző, hogy hova „utazunk”
szívesebben. Teljes cikk!

hirdetés

Nem is gondolnánk, hogy ez az öntudatlan választásunk döntő következményekkel jár. Philip Zimbardo amerikai pszichológus szerint az időperspektívánk, vagyis ahogy az időre
tekintünk, az alapvető személyiségjegyeink egyike. „Az, ahogyan az időről gondolkodunk, meghatározza az életünket és a döntéseinket, mégsem vagyunk ennek tudatában.”

A cikk továbbolvasása előtt töltse ki az alábbi kérdőívet! Kattintson ide és töltse le a kérdőívet!

Milyen az Ön időperspektívája?

Értékelés: adja össze, hány pontot adott az alábbi kérdésekre! (A letöltött kérdőíven is megteheti az összesítést.)

Múltpozitív kérdésszámok: 3,8,13
Múltnegatív kérdésszámok: 1,6, 11,16
Jelenhedonista kérdésszámok: 2,7,12
Jelenfatalista kérdésszámok: 5,10,15
Jövőorientált kérdésszámok: 4,9,14,17   

 

 Múltpozitív

Azok, akikben erős a múltpozitív időperspektíva, a múlt kellemes emlékeiből merítenek. Szívesen nosztalgiáznak, fontosnak tarthatják a tradíciókat, politikát és a vallást, megbecsülik a múltat méltató hagyományokat (például családi ünnepek, osztálytalálkozók). Másokkal gyakran együttműködésre törekednek azért, hogy a korábban kialakított kapcsolat fennmaradjon. Inkább konzervatív beállítottságúak, elégedettek a status quóval, nem szívesen változtatnak, és kevésbé nyitottak az újra.
A magas múltpozitív perspektívájú emberek barátságosak, boldognak vallják magukat, és keveset aggódnak.

----------------------------------------------------------------------------

 Múltnegatív

Azok, akikben a múltnegatív időperspektíva erős, szintén a múltba nyúlnak vissza, azonban ők a múlt kellemetlen emlékeit idézik fel újra és újra. Emiatt borúlátóbbak és bizalmatlanok. Az óvatosságuk előnye, hogy felismerik a kockázatokat, és nem könnyű őket becsapni. Nehezen bocsátanak meg másoknak – és maguknak – a régi sérelmekért. Erős bűntudatuk lehet, ha egy korábbi vállalásuknak nem tudtak eleget tenni. Néha a bosszúvágy is vezérelheti őket. A negatív tapasztalataik előtérbe állítása miatt kevésbé bíznak a saját fejlődésükben.
A magas múltnegatív perspektívájú emberek hajlamosak a szorongásra, depresszióra és alacsony az önbecsülésük.

  ------------------------------------------------------------------

Jelenhedonista

 

Azok, akikben a jelenhedonista időperspektíva erős, a jelen élményeire fókuszálnak. Nyitottak a környezet ingereire, szenvedéllyel megélik az érzéseiket. Keresik a kihívásokat, tapasztalatokat, ezért szívesen vállalnak kockázatot is. Szeretik a függetlenséget. Inkább a folyamattal törődnek, mint
az eredménnyel, nem szívesen terveznek hosszú távon előre. Képesek észrevenni az aktuális helyzetben lévő lehetőségeket, és kreatív megoldásokat találnak. A rövidtávú hasznot nézik, amiért kihasználhatnak másokat. Elkalandozhat a figyelmük, és hajlamosak az ad hoc döntésekre.
A jelen örömeinek felfedezése és megélése fontos, ugyanakkor a túlságosan magas jelenhedonisták
  hajlamosak a különféle káros függőségekre.

  ------------------------------------------------------------------

Jelenfatalista

Azok, akikben a jelenfatalista időperspektíva erős, úgy érzik, hogy az életüket olyan külső erők, – például vallás, ideológiák, szociális helyzet, anyagiak –, határozzák meg, amikre ők nincsenek hatással. Az élet sakktábláján inkább tekintenek magukra bábuként, mint játékosként. Azt hiszik, a dolgok jóra fordulása is külső erőknek köszönhető, ezért babonákhoz, rituálékhoz
folyamodnak, és bíznak a szerencsében. Saját maguk hatóerejét viszont nem tartják sokra. A negatív eseményeket általánosítják – „Ez a sorsom.” A saját sikereiknek, eredményeinek nincsenek tudatában. A jövőhöz „lesz ami lesz” módon állnak. A magas jelenfatalizmus hajlamosít az agresszióra, szorongásra és depresszióra.

  ------------------------------------------------------------------

Jövőorientált

Azok, akikben a jövőorientált időperspektíva erős, célokat tűznek ki, terveznek, és a célok elérése határozza meg a cselekedeteiket. Képesek lemondani az azonnali jutalomról, és nemet tudnak mondani a jelen időrabló kísértéseinek. Akár
kényelmetlenséget is vállalnak a jelenben a jövőbeni előnyök érdekében. Mindez segít az iskolai, majd a munkahelyi előmenetelben, így sok vezetőt jellemez. Ezen időperspektíva árnyoldala, hogy a jövőorientáltak kontrollra törekednek, ezért a nem befolyásolható helyzetekben kényelmetlenül érezhetik magukat. Hajlamosak arra, hogy mindent a teljesítmény oldaláról nézzenek, és nem veszik észre az élet apró örömeit. A magas jövőorientált emberek lelkiismeretesek, képesek a céljaik, vágyaik megvalósítására. Az egészségük is jobb, mivel ők azok, akik időben orvoshoz fordulnak, és szűrővizsgálatokra járnak.

  ------------------------------------------------------------------

Extra: transzcendentális jövő

Azok, akikben erős a transzcendentális jövő perspektíva, úgy hiszik, hogy az élet a fizikai test halála után is folytatódik
(Ezt a perspektívát külön kérdőívvel mérik).

Mi az ideális időperspektíva?

Ideális = magas múltpozitív + alacsony múltnegatív + közepesen magas jelenhedonista + alacsony jelenfatalista + magas jövőorientált

1. 
Az időperspektívákat Zimbardo és munkatársai alapvetően tanult jellemzőnek tartják. A kialakulásukat számos tényező, például a vallás, a kultúra, az életkor is befolyásolja. Az időperspektívával kapcsolatban a kutatónak két fontos megállapítása van: az egyik, hogy az időperspektívának létezik egy ideális „eloszlása”.

2. Eltér az időperspektívája az ideálistól? Aggodalomra semmi ok! Zimbardo másik fontos állítása ugyanis, hogy az időperspektívánkon tudunk változtatni. (Igen, még a jelentfatalisták is...) Magyarul is megjelent könyvében olvashatunk néhány tippet arra, hogyan növelhetjük, vagy csökkenthetjük az egyes időperspektívákat. 

Zimbardo időperspektíva-modellje révén új szempontból találhatunk magyarázatokat a viselkedésünk megértéshez. A modell ismeretében önkéntelenül is elgondolkodunk arról, hogyan formálják az időperspektíváink a magánéleti és szakmai döntéseinket, vagy hogy milyen jellegzetes időperspektívák tükröződnek a családunk, munkahelyi csapatunk, és szervezetünk működésében. 

Szerző: Preiszinger András

Felhasznált irodalom: Zimbardo, P.& Boyd, J (2012): Időparadoxon. HVG könyvek Orosz, G., & Roland-Lévy, C. The Core Structure of Zimbardo Time Perspective Inventory: a Hungarian Validation. Time & Society.

Tetszett a cikk? Vásárolja meg vagy fizesse elő magazinunkat!

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!