hirdetés
hirdetés

Szekták és karizmatikus vezetők

Az agymosás pszichológiája

Hogyan lehetséges, hogy hétköznapi emberek a józan ész határán túl is irányíthatókká válnak, és mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen hatalmat gyakorolhasson mások felett?

hirdetés

Ízelítő a cikkünkből:

Amióta világ a világ, vannak karizmatikus vallási és politikai vezetők, akik útmutatásait emberek tömegei hajlandóak a józan ész határán túl is követni. Hogyan lehetséges, hogy hétköznapi emberek irányíthatókká válnak, és mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen hatalmat gyakorolhasson mások felett?

Soko Asahara, a vak japán guru a tokiói gáztámadás kapcsán vált hírhedtté 1995-ben, amelynek során

tizenkét ember vesztette életét, és több százan súlyosan megsérültek. Az ugandai Isten Tízparancsolatának
Helyreállítási Mozgalma nevű közösség éveken át rituális gyilkosságokkal „tisztította a bolygót”. Miután 530 hívő
magára gyújtotta a templomot, a föld alatt további 925 áldozat megcsonkított testére leltek a kommandósok.
A diktatúrák – Hitlertől Sztálinon át Türkménbasiig – szintén egy karizmatikus vezető személyi kultusza köré
épültek, extrém példákról a világ minden szegletéből érkeznek hírek. De vajon mi visz látszólag értelmes, becsületes embereket arra, hogy őrült guruk és diktátorok szolgálatába állítsák minden tehetségüket és vagyonukat? Mit is nevezünk szektának? A közhiedelemmel ellentétben nem csak vallási csoport lehet szekta, bár kétségkívül ezekről hallunk a leggyakrabban. A személyiségfejlődést kínáló, pszichológiai manipuláción alapuló csoportok méregdrága workshopokkal és tisztítókúrákkal igyekeznek bennünket közelebb vinni a „valódi önmagunkhoz”. Jóval racionálisabb, üzleti köntösben találkozhatunk a különféle MLM- és piramisrendszerek közül kikerülő, szintén szektának minősülő szervezetekkel. A politikai dogmák köré csoportosuló szekták jobb és baloldalon egyaránt fellelhetőek, eredetileg a nácizmus is egy zárt szektarendszer részeként alakult ki – a legtöbb diktatúra egy-egy kisebb szektából nőtte ki magát. Végül előfordulhat, hogy egy teljesen legálisan működő cég hétköznapjaiba is szektás elemek vegyülnek.

Szerző: Barok Eszter

Cikkünket teljes terjedelemben lapszámunk megvásárlásával érheti el.

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!