hirdetés
hirdetés

Szekták és karizmatikus vezetők

Az agymosás pszichológiája

Hogyan lehetséges, hogy hétköznapi emberek a józan ész határán túl is irányíthatókká válnak, és mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen hatalmat gyakorolhasson mások felett?

hirdetés

Ízelítő a cikkünkből:

Amióta világ a világ, vannak karizmatikus vallási és politikai vezetők, akik útmutatásait emberek tömegei hajlandóak a józan ész határán túl is követni. Hogyan lehetséges, hogy hétköznapi emberek irányíthatókká válnak, és mi kell ahhoz, hogy valaki ilyen hatalmat gyakorolhasson mások felett?

Soko Asahara, a vak japán guru a tokiói gáztámadás kapcsán vált hírhedtté 1995-ben, amelynek során

tizenkét ember vesztette életét, és több százan súlyosan megsérültek. Az ugandai Isten Tízparancsolatának
Helyreállítási Mozgalma nevű közösség éveken át rituális gyilkosságokkal „tisztította a bolygót”. Miután 530 hívő
magára gyújtotta a templomot, a föld alatt további 925 áldozat megcsonkított testére leltek a kommandósok.
A diktatúrák – Hitlertől Sztálinon át Türkménbasiig – szintén egy karizmatikus vezető személyi kultusza köré
épültek, extrém példákról a világ minden szegletéből érkeznek hírek. De vajon mi visz látszólag értelmes, becsületes embereket arra, hogy őrült guruk és diktátorok szolgálatába állítsák minden tehetségüket és vagyonukat? Mit is nevezünk szektának? A közhiedelemmel ellentétben nem csak vallási csoport lehet szekta, bár kétségkívül ezekről hallunk a leggyakrabban. A személyiségfejlődést kínáló, pszichológiai manipuláción alapuló csoportok méregdrága workshopokkal és tisztítókúrákkal igyekeznek bennünket közelebb vinni a „valódi önmagunkhoz”. Jóval racionálisabb, üzleti köntösben találkozhatunk a különféle MLM- és piramisrendszerek közül kikerülő, szintén szektának minősülő szervezetekkel. A politikai dogmák köré csoportosuló szekták jobb és baloldalon egyaránt fellelhetőek, eredetileg a nácizmus is egy zárt szektarendszer részeként alakult ki – a legtöbb diktatúra egy-egy kisebb szektából nőtte ki magát. Végül előfordulhat, hogy egy teljesen legálisan működő cég hétköznapjaiba is szektás elemek vegyülnek.

Szerző: Barok Eszter

Cikkünket teljes terjedelemben lapszámunk megvásárlásával érheti el.

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!