hirdetés
hirdetés

A vállalkozói lét lélektana

Ha meghalljuk azt a szót, hogy vállalkozó, általában két kép jelenik meg lelki szemeink előtt: 1. Ül egy Döbrögi bíró kinézetű alak egy nappal az adóbevallás előtt egy sötét szobában Hókuszpókusz könyvelőjével, és ügyeskednek. 2. Látjuk, ahogyan San Franciscóban Árvai Péter mosolyogva tekint ki a többek közt általa alapított Prezi ablakából.

hirdetés

Mi a különbség a kettő között? Döbrögit nem szeretjük, mert valami olyan értéket képvisel, amivel nem akarunk azonosulni: a folyton ügyeskedő, csak a saját hasznát néző, másokat semmibe vevő, kicsit korlátoltnak tartott mintapéldája egy embertípusnak, akire csak úgy szoktunk utalni, hogy „...tudod, az a típus, akinek még a szeme sem áll jól, akitől egy zoknit sem vennék”. Na, őt elutasítjuk.

A Prezit viszont szeretjük, mert olyan értékeket képvisel, amelyekre mi is vágyunk, amiket mi is nagyra értékelünk: álmok megvalósítását, kreativitást, önmegvalósítást, karriert, és mindemellett társadalmi-anyagi elismerést. Vajon mi dönti el, hogy kiből mi lesz? Vajon Döbrögi mindig is Döbröginek készült? Vagy a Prezihez is néha Döbrögiként kellett viselkedni? Mi tesz valakit sikeres vállalkozóvá, egyáltalán beszélhetünk-e vállalkozói képességekről? Esetleg személyiségtípusról? Lássuk, hát…

Pszichológiai oldalról adott rögtön az első szempont: mi volt otthon, mit láttunk gyerekkorunkban? Ez alapján két élesen elkülönülő vállalkozótípust találunk:

 A cikk teljes tartalmát a 2016. június-júliusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Földi Miklós
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!