hirdetés
hirdetés

Világkörüli ABC

  - „…És tudod mi az érdekes Európában?

−         Mi?

−         A kis különbségek. Ugyanaz a sz@r van ott is, mint itt, de azért valahogy egy kicsit más.

Vincent Vega (John Travolta) és Jules Winnfield Quentin Tarantino Pulp Fiction c. 

hirdetés

Igaza van John Travolta fent idézett figurájának: az igazán maradandó, vicces, felkavaró élmények végül sosem azok, amelyek miatt az ember tulajdonképpen útra kel. Félreértés ne essék, nem arról van szó, hogy ne akadna el az ember lélegzete (több okból is) a Machu Picchu/Angkor Wat/az Eiffel-torony láttán, vagy amikor nagy lendülettel kirongyol egy igazi elefánt mögötte az autóútra. De erre valahogy lehet készülni, erről szó van az útikönyvekben vagy a Discovery Channelen. Arról kevésbé, hogy milyen, amikor a páratartalom miatt három napig nem szárad meg a ruha, amikor a buddhista templom mellett „Merry Christmas” feliratú életnagyságú plüss Micimackóba botlik az ember, vagy amikor megjelenik egy kopasz szerzetes hóna alatt egy táskarádióval, amiből üvölt a „Power of Love” (Céline Dion előadásában). Ezekből következik most egy merőben szubjektív válogatás.

 

ABLAK: Laoszban gyakran előfordul, hogy a szállodai szoba ablaka a folyosóra néz.

AUTÓBUSZ-PÁLYAUDVAR: Dél-Amerika egyes országaiban a buszállomások használata pénzbe kerül (30−50 Ft), amely néha magában foglalja a WC-használatot is.

BEDUIN: Petrában az egyik festői beduinról, aki felajánlotta a tevéjét lépcsőmászás helyett, kiderült, hogy a felesége salgótarjáni. Egy másiknak meg hawaii asszonykája volt, alig várta, hogy otthagyhassa a tevét és elmehessen szörfözni.

BÖJT: Etiópiában – nagyobbrészt egy mélyen vallásos keresztény ország – kb. évi 180 napot böjtölnek. Annyira komolyan veszik ezt, hogy a sofőrünknek, amikor megkínáltuk bármi hazaival, minden esetben el kellett mondani az összes összetevőt, nehogy olyat egyen, amit éppen nem lenne szabad.

CELOFÁN: Srí Lankán nem mosogatógép van, hanem celofán. A visszavitt tányérokról egy mozdulattal a maradékkal együtt lehántják a celofánt, kidobják, gyorsan ráhúznak egy újat, rápakolják a kaját, oszt jó napot. Továbbfejlesztett változata a celofán helyett nejlonzacskót használ, így a maradékot egyből el is vihetjük.

CSALÁD: Argentínában, egy valamirevaló családban legalább három, de lehetőleg még több generáció mozog együtt: átlagos látvány a tucatnyi, mindenféle korú és nemű családtag együtt az utcán. És amint a kisgyerekek megmozdulnak, például a háromsávos út felé, nem rákiabálást hallunk, hanem a többi családtag egy emberként ugrik fel és állja el a gyerek útját. A kisgyerek széles mosollyal konstatálja a figyelemáradatot.

CSOCSÓ: Etiópiában minden egyes faluban van csocsó. Vagy biliárd.

CSOMAGTARTÓ: Ázsiában egy csomagtartóra bármi ráfér, legyen az élő, többmázsás sertés, három gyerek plusz két bicikli, esetleg több méter akkurátusan feltekert szögesdrót. A leghihetetlenebb az a jelenet volt, amikor a helyi asszonyság feltett a bicikli csomagtartójára vagy tíz tálca tojást, rögzítésképpen ráültette a lányát/kolléganőjét és vidáman csicseregve elkerekeztek.

 

A cikk teljes tartalmát  (Az ABC összes betűjébel)  a 2016. augusztus-szeptemberi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

 

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

- Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság?

Tovább...

 

Találkozzunk a Facebookon!