hirdetés
hirdetés

Egy szám, ami túlmutat önmagán

Testsúly mint a siker mércéje?

A testsúly nemcsak egy szám a mérlegen, hanem nonverbális üzenet másoknak. Az üzleti életben pedig akár a siker egyik külső megnyilvánulása is lehet. Nem véletlen, hogy a fejlett civilizációkban egyre több cég szervez a dolgozói számára egészségmegőrző programokat, a top vezetők között pedig a testsúly ugyanúgy a business look része, mint az elegáns öltözködés. 

hirdetés

Magyarországon csak néhány éve kezdett begyűrűzni az üzleti szférába a testsúlykontroll-tendencia akár az egyén szintjén, akár a vállalati kultúra részeként. A súlyfelesleg megítélésével kapcsolatban azonban többféle vonatkozásban érdekes kettősség áll fenn, a tudatos és tudatalatti folyamatos küzdelme zajlik.

Elhízás, az eltitkolhatatlan stigma

A súlyfelesleg évezredeken át a gazdagság, termékenység, erő és egészség szimbóluma volt, hiszen a zsírpárnák éléskamraként biztosították a túlélést éhínség esetén. Ez a tény mélyen beivódott az emberiség tudatalattijába, az elmúlt száz-százötven évben azonban a divatiparnak köszönhetően olyan testsúly- és alaktrendváltozások következtek be, amelyek gyökeresen megváltoztatták a túlsúlyról alkotott képet. Manapság az elhízottak a lustaság, akaratgyengeség, igénytelenség stigmáját viselik magukon. Ráadásul az elhízás bárki számára könnyen felismerhető, lehetetlen eltitkolni, ezért az érintettek számára a helyzet pszichésen különösen megterhelő, hiszen számos atrocitásnak vannak kitéve az élet minden területén, így a munka világában is.[1]

Az évezredek óta a tudatalattiba vésődött tudás (a zsírfelesleg hasznáról) mindössze száz-százötven év alatt nem tehető semmissé, így hiába törekszünk tudatos szinten a fogyásra, a tudatalattink gyakran bojkottálja azt.

A cikk teljes tartalmát a 2017. február-márciusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.[1] A túlsúly és elhízás diagnózisának megállapítása a BMI (testtömegindex) alapján történik. Túlsúlyról 25–29,9 közötti BMI esetén beszélünk, az elhízás pedig 30 vagy afeletti BMI esetén áll fenn. Az elhízás diagnózisán belül különböző súlyossági fokozatokat jelölő alkategóriák is vannak.

Dr. Gajdács Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

- Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság?

Tovább...

 

Találkozzunk a Facebookon!