hirdetés
hirdetés

A letaglózó előadások titka

Rocky a ringben!

A legjobb márkaépítő eszközöd lehet, ha jó előadó vagy. Különösen fontos ez akkor, ha értékesítőként dolgozol… Az ütős prezentáció olyan, mint egy 13 menetes bokszmeccs, csak az ember megússza sérülés nélkül. A vége lehet ugyanúgy dicsőség, de akár padlót is foghatsz. 

hirdetés

Ahogy a bokszban, úgy egy profi prezentációhoz is kell egy jó adag elszántság, felkészültség, jó taktika, győztes attitűd és a „tigrispillantás”[1] is. Ismered Rocky Balboa történetét? A sztori a sikerről, a bukásról, a kitartásról és a győzelem legfontosabb építőeleméről, a hétköznapok „szürke mackós” felkészüléséről szól. Egy jó előadó ez utóbbit mindenképpen megtanulhatja a philadelphiai csődör történetéből. Vagyis azt, hogy senki sem születik bajnoknak, a győzelemért keményen meg kell dolgozni. A legkiválóbb előadók is kitartó munkával tanulták meg azt, hogyan tartsanak hatásos előadásokat, vagyis hogy miként hozzanak létre olyan „állkapocstörő” pillanatokat az előadás alatt, mint Rocky a ringben.

Legyél emlékezetes!

Képzelj el egy egészen hétköznapi helyzetet: egy buliban vagy, és megkérdezik tőled, hogy ki vagy, és mit csinálsz. Hogyan felelsz?

  • Könyvelek egy kis cégnél.
  • Személyi edző vagyok egy fitneszteremben.
  • Saleses vagyok egy kávés cégnél.

Vagy inkább így?

  • Könyvelőként segítek az ügyfeleimnek, hogy több pénzük maradjon év végén.
  • Edzőként önbizalmat és tartást adok az embereknek.
  • A világ egyik legősibb italával kereskedem, kávét árulok.

Vajon kire emlékeznek még másnap is? Nem túl bonyolult: arra, aki izgalmasabban mondja el a saját történetét. Ez az első szabály: legyél emlékezetes már az elején! Ha lehet, már a bemutatkozásnál, a saját történted elmondásakor. Szóval először is gondold végig, ki vagy, és mit csinálsz. Miért fontos ez azoknak, akikhez beszélsz, és főleg, hogyan tudod ezt emlékezetesen elmondani.

A cikk teljes tartalmát a 2017. április-májusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.[1] Szabadfordításban a Rocky-filmek híres slágerének, a Survivor zenekar „Eye of the Tiger” dalának a címe.

Drágus Richárd
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Ritkán osztok meg magammal vagy a családommal kapcsolatos információt a Facebookon, elég erős hatás kell érjen ahhoz, hogy az éterbe kiáltsam a gondolataimat. Azért persze előfordul. Néhány évvel ezelőtt például emlékszem, hogy ügyet kellett intéznem, több lépcsőben, egymásra épülő folyamatokat banknál, kormányablaknál és az ELMŰ-nél. Már előre fáztam az egésztől, és biztos voltam benne, hogy úgysem sikerül kipipálni egy menetben mindent, annak ellenére, hogy minden hivatalos papír nálam lesz, ami csak létezik, és ráadásul órákat fogok várni mindenhol. A komoly kihívásnak tűnő ügyintézés annyira flottul ment, hogy el sem akartam hinni. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!