hirdetés
hirdetés

Sportpszichológia és mindset

Reméld a legjobbat, de készülj fel a legrosszabbra!

Képzeld el, hogy már több mint egy évtizede harcolsz egy kitűzött célért. Persze anyagi áldozatokkal is járt, hatással volt a családi életedre is, számos közös program került lemondásra csak azért, mert neked dolgoznod kellett.Majd ezt a célt nem éred el....

hirdetés

Képzeld el, mennyien támogattak az utad során, mentorok, sorstársak, és sokan voltak olyanok, akik útközben lemorzsolódtak – volt, akit másfelé sodort a sors, de voltak csalódások is szép számmal. Hiszel abban, hogy elérheted a kitűzött célt, de ha igazán őszinte vagy magaddal, bevallod, hogy ez nem csak rajtad fog múlni, kockáztatsz, nem is keveset. És most elérkeztél a mérföldkőhöz, most fogsz visszajelzést kapni arról, hogy az eddigi munkád beért-e, vagy csak egy hiú ábrándot kergettél. Hogy éreznéd magad a nagy pillanat előtt? Bízol magadban feltétel nélkül? Vagy esetleg van benned egy kis rossz érzés, különösen akkor, ha rájössz, a múltban voltak már kudarcaid? Hatással lesz vajon ez az érzés a teljesítményedre, hiszen számtalanszor hallottad már, hogy „fejben dől el” a siker? A következőkben arra keressük a választ, milyen motivációval rendelkeznek sportolóink, hogyan állnak a negatív gondolataikhoz és a múltban megélt vereségeikhez.

Számos motivációs videó foglalkozik a kudarcokkal, láthatjuk, hogy a híres emberek hogyan álltak fel a sorscsapásokból, legyen szó egy fiatal kosárlabda-játékos kiszórásáról a saját csapatából (Michael Jordan), vagy egy fiatal író többszöri elutasításáról (J. K. Rowling). A kérdés az, mi szükséges ahhoz, hogy kitartsunk a nehéz pillanatokban is a céljaink mellett, még akkor is, ha a tények sokszor ellenünk szólnak?

Nem lehet csak a siker a cél

Egyrészt ott van az adott személy szemléletmódja, ami meghatározza számára a siker fogalmát. Ha egy sportoló a győzelmet tűzi ki célul, és egyedül ez motiválja, és ez határozza meg az önbizalmát, akkor mentálisan sérülékennyé válhat, hiszen számos olyan tényező van egy megmérettetésen, amire nem lesz befolyása. Csak gondoljunk bele, az esztétikai sportágak szubjektív pontozása mennyi veszélyt rejthet magában, hiszen sokszor tized- vagy századpontok határozzák meg a végeredményt. De maga az ellenfél és az ő felkészültsége is olyan faktor, amit nem lehet irányítani, befolyásolni, azaz a győzelem nem garantált.

A rögzült gondolkodásmód (Dweck, 2012) sajátossága, hogy a sportoló önmagát mindig másokhoz hasonlítja, ami azzal a veszéllyel járhat, hogy a saját fejlődési ritmusát teljesen háttérbe szorítja („Kit érdekel, hogy mennyit fejlődtem, ha nem én győzök?!”). Fő célja inkább a kudarc elkerülése lesz, ami viszont csökkenti az esélyét a jófajta kockázatvállaló viselkedésnek, amire téthelyzetben talán szüksége lenne. Ő az, aki azt hangoztatja, hogy a tehetség egy veleszületett tényező, és megkülönbezteti a versenyzői típusú sportolókat az edzésmenőktől (akik az edzésteljesítményüket nem tudják kibontakoztatni versenyeken), valamint akire a kudarc végzetesen hathat.

Ezzel szemben a fejlődő szemléletmóddal bíró sportolók önmagukra és a fejlődésükre fókuszálnak, nem a végeredmény határozza meg az elégedettségüket, hanem az, hogy az előzőekhez képest volt-e javulás a teljesítményükben. Pontosan tudják, hogy a kitartás és az erőfeszítés kifizetődő, és minden egyes hiba közelebb juttatja őket a céljukhoz. Éppen ezért egy-egy kevésbé jól sikerült verseny – bár megérinti a lelküket – nem töri meg őket, és nem tántorítja el az elhatározásuktól. Ez a hozzáállás tanulható és fejleszthető, ugyanakkora szerepe van benne a sportolónak, mint az edzőknek és a környezetnek is – mind az edzők, mind a család motivációs klímája hatással van a sportolóra.

A cikket teljes terjedelemben az Üzlet és Pszichológia 2018. június-júliusi lapszámában olvashatja el. Keresse a nagyobb újságárusoknál, vagy rendelje meg itt

 

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!