hirdetés
hirdetés

Mit mondanak a népmesék a kreativitásunkról?

Problémamegoldás az üveghegyen túl…

„Mindenki tudja, hogy bizonyos dolgokat nem lehet megvalósítani, mígnem jön valaki, aki erről nem tud, és megvalósítja.” (Albert Einstein)

hirdetés

Amikor gyerek voltam, azért olvastam mesét, mert imádtam a mesék világát. Azzá válhattam, amivé csak akartam, azt tehettem, teremthettem, amit csak akartam. Nem ismertem lehetetlent a mesében.

Felnőttként is olvasok mesét, bár sokáig nem tettem. Azután egyszer, egy problémámon tűnődve kezembe akadt egy régi Benedek Elek-mesekönyvem, amit találomra fellapoztam. És tudjátok, mi történt? Megnyugodtam. Mert tudtam, hogy van megoldás.

Most már tudatosan azért olvasok mesét, hogy segítsen ötletet, megoldást találni egy-egy problémára. Segítsen újra kreatív lenni. Bevallom őszintén, hogy amikor a kislányomnak olvasok esti mesét, néha én is izgulva várom a végkifejletet. De hát mi köze a meséknek a kreativitásunkhoz?

Teremtőképesség? Alkotóképesség? Problémamegoldás? Hogy lesz ebből tudományos valóság? Hogyan válik ez kézzelfogható, pszichológiai jelenséggé? Nagyon sok egyéb kutatás mellett két elméletet szeretnék kiragadni a kreativitás kapcsán. Ezek a problémamegoldás lépései és az „aha-élmény”, valamint Howard Gardner kreatívintelligencia-elmélete.

A problémamegoldás 4 fázisa

Graham Wallas elmélete szerint a leghíresebb ötletek nagyon hasonló módon „pattantak ki” megalkotójuk fejéből: Arkhimédésztől Marie Curie-n át a Wright fivérekig. Ez alapján úgy tűnik, hogy a kreativitás leírható valamely általános gondolkodási folyamat mentén.

A cikk teljes tartalmát a 2017. október-novemberi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Földi Miklós
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!