hirdetés
hirdetés

Kutatások és eredményeik

Női agy – férfiagy: tényleg más?

Ambivalensen ítéli meg a szakma az agy felépítésének és működésének nemi különbségeit és az azokat célzó vizsgálatokat. Egyesek szerint izgalmas téma, mások szerint viszont felesleges ezt boncolgatni, mert az egyedi különbségek felülírják a nemi különbségeket. Mi az igazság?

hirdetés

Több minden is bizonyítja, hogy igenis van relevanciája az agyi nemi különbségeket célzó kutatásoknak. Ilyen tény például a neuropszichiátriai betegségekben megmutatkozó nemi eltérések gyakorisága. Férfiaknál például gyakrabban fordul elő az autizmus és a hiperaktivitás, míg nőknél a szorongás vagy a depresszió elterjedtebb.

A nők a szavak emberei

A betegségeken kívül is vannak szinte klasszikusnak mondható eredmények: például a nők jobban teljesítenek a verbális teszteken, a férfiak pedig erősebbek a matematikai feladványok, alakzatok mentális forgatása vagy a térbeli tájékozódás terén. Ezeket a kutatásokat támasztják alá a mindenki számára ismerős mondatok: „A férjem nem a szavak embere” vagy „A nővérem egyszerűen nem tud parkolni”. A verbalitást illetően egyes vizsgálatok szerint a nők több szót használnak, amikor embereket, tárgyakat, helyeket festenek le, történetet mesélnek, vagy érzelmekről, eseményekről beszélgetnek. A férfiak agyában e vizsgálatok szerint gyakran kevesebb kapcsolódás van a verbalitásért felelős központok és a memória, valamint az érzelmekért felelős területek között. Nem hiába tapasztaljuk tehát, hogy a lányok szívesebben beszélgetnek az érzéseikről és az érzékszervi benyomásaikról.

Nemek közötti vagy nemen belüli?

Összességében nagyon nehéz biztosat állítani a férfi- és női agy különbségéről, hiszen e kutatások gyakori hátránya, hogy a vizsgált populáció elemszáma alacsony, vagy nem kiegyenlített az életkori eloszlása. Néha még egymásnak ellentmondó eredmények is születnek. Mindenesetre a vizsgálatok többsége szerint az átlagos férfiagy megközelítőleg 10 százalékkal nagyobb az átlagos női agyméretnél, amit a vizsgálatok java azzal magyaráz, hogy alapvetően a férfiak minden szerve nagyobb a nőkénél. Doreen Kimura és Simon Baron-Cohen eredményei szerint a női agy gyorsabb és nagyobb részét használják aktívan a tulajdonosai, mint a férfiagyat. Egy Stuart Ritchie pszichológus által vezetett, átfogó kutatás eredményei viszonylag megbízhatónak mondhatók, miután 500 000 résztvevő agyáról kaptak képet MRI segítségével. Ennek alapján kijelenthető, hogy a férfi- és női agy sokkal inkább hasonlít egymásra, mintsem különbözik, bár pár nem specifikus mintázat mégis felbukkan. 

A cikket teljes terjedelmében az Üzlet és Pszichológia 2018. augusztus-szeptemberi lapszámában olvashatják. Keressék az újságárusoknál, vagy rendeljék meg itt

Kun Anett, pszichológus
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!