hirdetés
hirdetés

Évek és a rutin: emberismeret a kiválasztásban

Nincs királyi út

Az emberi lét alapvető törekvéseinek egyike, hogy szeretnénk minél egyszerűbb, gyors utat találni mások megismeréséhez. A kiválasztási szakmában ez alapvető követelmény, de a tapasztalat az, hogy nincs királyi út, hanem koncentrációra és megfelelő hozzáállásra van szükség. 

hirdetés

Egyáltalán, miért akarjuk megismerni a másikat? Evolúciós szempontból előnyös, ha tudjuk, hogy kitől mire számíthatunk, ki lesz barát, és ki ellenség, és hogyan érhetjük el a másiknál azt, hogy számunkra előnyös módon cselekedjen. Mások megismerése (kiismerése?) révén bizonyos értelemben kontrollt gyakorolhatunk felettük. Ez a kontroll használható akár destruktív módon is: a manipulátorok kiváló emberismerők, és tudják, milyen úton lehet akár szándéka ellenére befolyásolni valakit. De pozitív esetben mások megismerésének szándéka segítő, konstruktív. Például szeretném jobban ismerni a szeretteimet, barátaimat, egyszerűen, mert kíváncsi vagyok rájuk, és mert ezáltal még jobban a kedvükre tehetek. A segítő szakmák számára – ahova a humán erőforrás üzleti területét is sorolhatjuk – szintén fontos az emberismeret, hiszen ezáltal találják meg a nyertes megoldást mindkét fél számára: vagyis mind a szervezet, mind az egyén számára.

A 7 másodperces legenda

Nagyon jó lenne, ha az emberekhez is lenne kézikönyv, mint a gépekhez, kütyükhöz. Erős az igényünk arra, hogy megtanuljunk apró technikákat, trükköket arra, hogy miként lehet kiismerni és befolyásolni másokat. Még inkább felmerül ez az igény akkor, amikor egy vállalathoz szeretnénk kiválasztani megfelelő jelöltet. A HR-szakemberek tudják, hogy ilyen egyszerű algoritmusok nincsenek, egyrészt az emberi működés bonyolultsága, másrészt változatossága miatt – még egyénen belül is. 

A cikk teljes tartalmát a 2017. júniusi-júliusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Szűcs Júlia
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

- Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság?

Tovább...

 

Találkozzunk a Facebookon!