hirdetés
hirdetés

Pozitív pszichológia

Neked mi a top 5 erősséged?

Manapság már egyre több vezető veszi a fáradságot, hogy a pozitív pszichológia eredményeit is behívja a cégnél működő szemléletbe, fejlesztésekbe. Teszi ezt azért, mert bizonyított tény, hogy a pozitív megközelítés sokat hoz a konyhára. Is.

hirdetés

Az üzleti világban minden vállalat elsődleges célja kompetitív előnyének megtalálása. A versenyelőny megszerzésének alapjául a gazdasági tőke mellett a szociális és humán tőke szolgál. Utóbbi pedig jelenti a kollégák elégedettségét, elkötelezettségét is.

A tapasztalatokon, végzettségen, készségeken, tudáson, kapcsolatokon és szociális hálón túl viszont felmerül a kérdés, hogy: „Ki vagy te? Milyen vagy te?” Ezt feszegetve érdemes megvizsgálnunk, melyek azok a tényezők, amelyek a humán tőkét támogatva a maximumot hozzák ki a munkatársainkból.

Karaktererősségekre fókuszálva

A pozitív pszichológia adja ehhez a vizsgálathoz a gondolkodási keretet: arról szól, hogy az egyensúly érdekében nemcsak a gyengeségeket, hibákat kell vizsgálnunk, hanem azokat a tényezőket is, amelyek az optimális működést segítik. Ez idáig számos olyan pozitív pszichológiai elképzelés született – pl. solution focused szemlélet, appreciative inquiry, authentic happiness coaching –, amely gyakorlati szemléletként megreformálta a szervezeti működést, a humán erőforrás képzését és fejlesztését. Miután egy-egy fejlesztési folyamatban elsőként az erősségekre koncentrálunk, úgy már erőforrásokkal rendelkezve könnyebb szembenézni a fejlesztendőkkel is, és kisebb ellenállással jár a folyamat. Az ún. karaktererősségek továbbá szintén bejóslói a teljesítménynek: ha tudom, miben vagyok jó, ki is tudom aknázni a munkámban.

A pozitív pszichológiai tőke a flow-élmény munkahelyi átélésén alapul: amennyiben elköteleződik a személy a munkatevékenységei iránt, képessé válik a jövőben használható pszichológiai tőke építésére (amelynek elemei: önbizalom – „meg tudom csinálni”; remény – célfókusz, tervezés; optimizmus – a jó állandó, a rossz is csak átmeneti; reziliencia – változásokhoz való alkalmazkodás). A szervezetfejlesztési munkában gyakran történik a pozitív pszichológiai tőke dimenzióinak fejlesztése a hatékonyabb munkateljesítmény elérése érdekében.

A cikket teljes terjedelemben az Üzlet és Pszichológia 2018. február-márciusi lapszámában olvashatja el. Keresse a nagyobb újságárusoknál, vagy rendelje meg itt

Magyaródi Tímea , pszichológus, tanácsadó
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!