hirdetés
hirdetés

Híres kísérlet

Munka közben vagy munkán kívül több a flow?

Egy kísérlet során véletlenszerűen állították meg az embereket a tevékenységük közben, hogy beszámoljanak róla, pontosan mit éreznek. Az eredmények kirajzolják, hogy munka közben vagy munkán kívül élünk-e át többször áramlatélményt. 

hirdetés

Életünk nagyobbik hányadát önmagunk (és családunk) fenntartásával töltjük: tető kell a fejünk fölé, étel az asztalunkra, javak a mindennapi élethez. Nincsen kőbe vésve, hogy mennyi időt kell munkával töltenünk: ez koronként, kultúránként, társadalmi szintenként változhat.

A munka mennyisége mellett annak minősége is nagyfokú eltéréseket mutathat, hiszen valaki a munkájában kiteljesedik, folyamatos fejlődést produkál (akár flow-élményt él át), míg mások lélekölő, szükséges rosszként élik meg a dolgos munkanapokat.

Munka közben vagy azon kívül több a flow-élményünk?

Csíkszentmihályi Mihály és munkatársai számos interjút készítettek, amelyek során egyfajta belső konfliktus tárult a szemük elé: az interjúalanyok egyrészről arról számoltak be, hogy a legtöbb pozitív élményük a munkájukhoz kötődik, ám ha tehetnék, mégsem dolgoznának. De ennek ellenkezőjére is számos példa akadt: azt hihetnénk, hogy az emberek élvezik a megérdemelt szabadidejüket, sokan viszont épp akkor lesznek rosszkedvűek, depressziósok, és még több ingerre vágynak. Ebből következhet a kérdés: vajon az emberek inkább a munkájuk során vagy azon kívül élnek át több áramlatélményt?

A cikket teljes terjedelemben az Üzlet és Pszichológia 2018. február-márciusi lapszámában olvashatja el. Keresse a nagyobb újságárusoknál, vagy rendelje meg itt

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!