hirdetés
hirdetés

Philip Zimbardo-interjú

„Mindig érdekelt a gonoszság természete”

A világhírű stanfordi börtönkísérlettel vált pszichológuslegendává, elmélete szerint, ha a gonoszság ilyen könnyen kihozható az emberekből, akkor tudatos változtatással a jót is maximalizálhatjuk. Kutatta a jót, a rosszat, a politikusokat, férfiakat, a szégyent és még körülbelül negyven témát. Hogy miért ennyire szerteágazó az érdeklődése? „Egyszerűen kíváncsi vagyok, nagyon érdekel az ember” – állítja. Beszélgetés Philip Zimbardóval emberről, emberségről, no és Donald Trumpról.

hirdetés

részlet az interjúból: 

...

Ön mikor érezte legutóbb úgy, hogy hősiesen viselkedett?

A Hősök tere programban Magyarországon meg szoktunk győzni híres embereket, színészeket, énekeseket, hogy vállaljanak be akár heti rendszerességgel bátor jócselekedeteket, és buzdítsák erre a rajongóikat is. Az én személyes fogadalmam az volt, hogy segítek emberséget vinni a hajléktalanok életébe. Valahányszor kimozdulok otthonról, megadom a módját annak, ahogy találkozom, pénzt adok egy hajlék nélküli embernek. Akár San Franciscóban, akár Budapesten. Már önmagában a nyelv is befolyásolja a látásmódot. A „hajléktalan” vagy „koldus” is olyan kifejezés, mint a „migráns”: meglehetősen lealacsonyító. Ha emberként tekintek rá, inkább úgy fogalmazok: olyan ember, akinek nincs otthona. A migránsok pedig olyan emberek, akik háború, éhezés és terror elől menekülnek. Tehát az én „hősies” tettem az, hogy odamegyek ezekhez az emberekhez – elég öreg vagyok, általában hasonló korúakat keresek –, köszönök nekik, bemutatkozom, megkérdezem, hogy hívják őket, kezet fogunk, majd odaadom a pénzt, és hozzáfűzöm: „Bárcsak többet adhatnék!”, vagy „Remélem, jobbra fordul a sorsod”. Az egész nem tart tovább egy percnél, ők néha mosolyognak, néha sírnak, mert általában nem történik velük ilyesmi. Az emberek általában maximum egy kis aprót dobnak a kalapjukba, és továbbmennek. A tény önmagában, hogy koldulnak, megalázó nekik, és ezt ők is tudják. Hiszem, hogy érdemes tenni azért, hogy a másik ember különlegesnek érezze magát. Ez viszi előre a dolgokat.

Az elmúlt évtizedekben két nagy kutatása volt: az egyik annak megértése, hogyan lesz Luciferből Sátán, a másik pedig, hogy miként lehetnek hétköznapi emberekből hősök. Mi olyan izgalmas ezekben a témákban?

Ez ugyanannak az éremnek a két oldala. A gonoszsággal a gyerekkori élményeim miatt kezdtem el foglalkozni. Egy New York-i gettóban, Dél-Bronxban, nagy szegénységben nőttem fel, olyan emberek között, akik gyerekeket rontottak meg, bűncselekményeket követtek el. Voltak barátaim, akik nem álltak ellen a kísértésnek, ezért mindig érdekelt a gonoszság természete. Ráadásul ez a második világháború idején történt, amikor a nácik és Mussolini is hatalomra jutottak. Pszichológusként természetesnek gondoltam, hogy ezt fogom kutatni. De nem annyira magukat a bűntényeket vizsgáltam, hanem a gonosz vagy a potenciálisan gonosszá tevő helyzeteket. Mintegy 46 évvel ezelőtt végeztem a stanfordi börtönkísérletet, ami ma már klasszikusnak számít szerte a világon, mert látványosan demonstrálja, hogyan kap erőre a gonoszság, és milyen könnyű rávenni jó embereket arra, hogy rossz irányba változzanak. Ahogy valaki börtönőrruhát (és ezáltal hatalmat) kapott, egyből gyakorolta is ezt mások felett, míg a másik oldal feltétel nélkül behódolt. Tulajdonképpen ennek az inverze, hogy a jó irányába hogyan lehet megváltoztatni az embereket. 

...

A cikk teljes tartalmát a 2017. február-márciusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Izsák Norbert
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!