hirdetés
hirdetés

Fejlődjünk a fejlesztésben!

Minden sikeres beosztott mögött áll egy sikeres vezető?

Szülőként, tanárként, munkahelyi vezetőként biztosan kerültünk már olyan helyzetbe, hogy többet szerettünk volna kihozni másokból. Ilyenkor a siker a saját kreativitásunkon is múlik, nem csak a másiktól függ. És ezt a tudományos pszichológia is alátámasztja. 

hirdetés

A hetvenes években megalkottak egy önmeghatározás-elméletnek (self-determination theory)keresztelt pszichológiai álláspontot, ami az emberi motivációt vizsgálja. Kutatói azt vallják, hogy három egyetemes pszichológiai szükséglet létezik, amelyek közül ha csak egy nincs kielégítve, már problémákkal fogunk szembenézni. Az első ilyen alapvető igényünk, hogy kompetensnek érezzük magunkat különböző élethelyzeteinkben. A második a kötődésre való igényünk, vagyis hogy törődjenek velünk, és mi is törődhessünk másokkal. A harmadik alapszükségletünk pedig – és talán ez a legfontosabb –, hogy autonóm, önálló személyekként tudjunk létezni a világban, legyen lehetőségünk az önkifejezésre, és azt csinálhassuk, amiben hiszünk. 

A cikk teljes tartalmát a 2017. júniusi-júliusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Hruska Emese
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!