hirdetés
hirdetés

Öröklés vs. környezet

Min múlik, hogy kivé válunk?

Bio, pszicho, szocio. Ezt a három szót érdemes az agyunkba vésnünk a „Vajon hogyan alakul ki személyiségünk, és min múlik az, hogy kivé válunk?” kérdésre válaszként.

hirdetés

Ízelítő a cikkünkből:

A pszichológia történelme során rengeteg különböző válasz született, és az újabbnál újabb megközelítések nagy
odaadással próbáltak rácáfolni a korábbiakra. John B. Watson például biztosan nem szűkölködött önbizalomban,
amikor a XX. század elején magabiztosan kijelentette a következőt: „Adjatok nekem egy tucat egészséges,
ép gyermeket s az általam megjelölt környezetet a felnevelésükre, s garantálom, hogy bármelyikből – véletlenszerűen kiválasztva – olyan szakembert nevelek, amilyet csak akartok. Bárkiből nevelek tudóst vagy tolvajt.” 

Csak a környezet számítana?

Merész elképzelés, nem? Minden bizonnyal az, de közben mégis benne rejlik a valóság egy fontos szelete.
Gyermekeink nevelésének, személyiségük fejlődésének lényeges eleme az érzelmi alapú kondicionálás, vagyis a folyamatos visszacsatolás, amely megerősítéssel vagy éppen helyreigazítással, büntetéssel befolyásolja a későbbi viselkedést. A dicséret például pozitív érzelmeket, örömöt vált ki a gyermekben, míg a számonkérő, negatív kritika önvizsgálathoz, bűntudathoz vagy akár szégyenérzéshez vezet. Igaz, hogy ezek a tapasztalatok alapvetően határozzák meg egy ember önképét és a világhoz való hozzáállását, az viszont legalább ugyanilyen biztos, hogy megfelelő rátermettség, érdeklődés és motiváció nélkül lehetetlen lenne végrehajtani a fenti kijelentésben szereplő vállalkozást. Úgy tűnik, hogy nem lehet bárkiből kiváló menedzser, ügyvéd, taxisofőr vagy orvos.

Darwin és a genetika

Az eddig taglalt behaviorista nézőpont a kondicionáláson alapuló tanulásra, mint a környezet ingereire adott
válaszra helyezi a hangsúlyt. Vannak azonban más megközelítések is, mint például a darwini alapokig visszanyúló biológiai elvű felfogás, amelynek lényege a genetikai meghatározottság. Eszerint a fejlődés okaként a biológiai érés van megjelölve, amely szintén egyfajta kódoltság mentén, nagyjából
mindenkinél hasonló módon zajlik.

Szerző: Juhász Dániel

Cikkünket teljes terjedelemben az Üzlet&Pszichológia aktuális lapszámának megvásárlásával érheti el. 

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!