hirdetés
hirdetés

Öröklés vs. környezet

Min múlik, hogy kivé válunk?

Bio, pszicho, szocio. Ezt a három szót érdemes az agyunkba vésnünk a „Vajon hogyan alakul ki személyiségünk, és min múlik az, hogy kivé válunk?” kérdésre válaszként.

hirdetés

Ízelítő a cikkünkből:

A pszichológia történelme során rengeteg különböző válasz született, és az újabbnál újabb megközelítések nagy
odaadással próbáltak rácáfolni a korábbiakra. John B. Watson például biztosan nem szűkölködött önbizalomban,
amikor a XX. század elején magabiztosan kijelentette a következőt: „Adjatok nekem egy tucat egészséges,
ép gyermeket s az általam megjelölt környezetet a felnevelésükre, s garantálom, hogy bármelyikből – véletlenszerűen kiválasztva – olyan szakembert nevelek, amilyet csak akartok. Bárkiből nevelek tudóst vagy tolvajt.” 

Csak a környezet számítana?

Merész elképzelés, nem? Minden bizonnyal az, de közben mégis benne rejlik a valóság egy fontos szelete.
Gyermekeink nevelésének, személyiségük fejlődésének lényeges eleme az érzelmi alapú kondicionálás, vagyis a folyamatos visszacsatolás, amely megerősítéssel vagy éppen helyreigazítással, büntetéssel befolyásolja a későbbi viselkedést. A dicséret például pozitív érzelmeket, örömöt vált ki a gyermekben, míg a számonkérő, negatív kritika önvizsgálathoz, bűntudathoz vagy akár szégyenérzéshez vezet. Igaz, hogy ezek a tapasztalatok alapvetően határozzák meg egy ember önképét és a világhoz való hozzáállását, az viszont legalább ugyanilyen biztos, hogy megfelelő rátermettség, érdeklődés és motiváció nélkül lehetetlen lenne végrehajtani a fenti kijelentésben szereplő vállalkozást. Úgy tűnik, hogy nem lehet bárkiből kiváló menedzser, ügyvéd, taxisofőr vagy orvos.

Darwin és a genetika

Az eddig taglalt behaviorista nézőpont a kondicionáláson alapuló tanulásra, mint a környezet ingereire adott
válaszra helyezi a hangsúlyt. Vannak azonban más megközelítések is, mint például a darwini alapokig visszanyúló biológiai elvű felfogás, amelynek lényege a genetikai meghatározottság. Eszerint a fejlődés okaként a biológiai érés van megjelölve, amely szintén egyfajta kódoltság mentén, nagyjából
mindenkinél hasonló módon zajlik.

Szerző: Juhász Dániel

Cikkünket teljes terjedelemben az Üzlet&Pszichológia aktuális lapszámának megvásárlásával érheti el. 

online lapszámvásárlás >> 
nyomtatott lapszámvásárlás >> 
online előfizetés >>
nyomtatott előfizetés >>

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!