hirdetés
hirdetés

BELSŐ VS. KÜLSŐ KONTROLL

Ki a felelős az életemért?

Vannak olyan modellek a pszichológiában, amelyek a személyiség egészét próbálják megragadni. Ezekkel az átfogó személyiségelméletekkel szemben léteznek olyan kutatási irányok is, amelyek nem törekszenek a személyiség teljes körű feltérképezésére, hanem annak egy, de meghatározó elemét vizsgálják. 

hirdetés

Ezek közül az úgynevezett szűk tartományú modellek közül a személyes kedvencem Julian Rotter kontrollhelyelmélete. Azért szeretem ezt a modellt, mert számtalan vizsgálat igazolta a létjogosultságát, könnyen érthető, és útmutatást ad arra, hogy mi a „jó” működés.

A kontrollhelyelmélet szerint az emberek különböznek abban, hogy a viselkedésük következményeit és a velük történt dolgokat mivel magyarázzák. Az úgynevezett belső kontrollos emberek úgy vélekednek, hogy a saját döntéseikkel és erőfeszítéseikkel maguk irányítják az életüket. Míg a külső kontrollos emberek azt hiszik, hogy az életük alakulását külső tényezők, például a sors, szerencse befolyásolja.

Ha például egy belső kontrollos személy késve ér vissza egy munkahelyi ebédről, hajlamos azt gondolni, hogy későn indult el, vagy hogy rosszul döntött, és jobb lett volna, ha vesz egy szendvicset. Egy külső kontrollos személy ezzel szemben inkább a kiszolgálás lassúságával, vagy azzal magyarázza a késést, hogy pechje volt. 

A cikk teljes tartalmát a 2017. júniusi-júliusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Preiszinger András, pszichológus, tréner, tanácsadó
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

- Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság?

Tovább...

 

Találkozzunk a Facebookon!