hirdetés
hirdetés

Kritika

Kényszeresek előnyben

Az időgazdálkodás szó egyre kevésbé cseng ismeretlenül hétköznapi nyelvhasználatunkban. Még nem dobálózunk vele nap mint nap, de már kezd az életünk részévé válni. De mi van a szó tartalma mögött?

hirdetés

Az időgazdálkodás szó egyre kevésbé cseng ismeretlenül hétköznapi nyelvhasználatunkban. Még nem dobálózunk vele nap mint nap, de már kezd az életünk részévé válni. Egy-egy applikáció, néhány évértékelő módszer, időbeosztási metódus és rendszerezési elv köntösében újra és újra felbukkan a horizonton.

A XXI. századi mókuskerék lelkünket siettető és pörgető közegében szükség van ugyanis egy apró reménysugárra, amely sokak szerint az időgazdálkodás. Azonban mint minden témánál, ezzel kapcsolatban is vannak túlkapások. Univerzális és mindenre használható gyógymódot ígér, pedig a helyes megfogalmazás ez: sok mindenre jó, de biztosan nem mindenre.

Időgazdálkodással foglalkozó szakemberként elfogult vagyok. Szenvedéllyel hiszem, hogy mindannyiunknak jót tenne egy csipetnyi időattitűd-váltás. Elhittem Franklin szavait: „Szeretik az életet? Akkor ne vesztegessék az időm, mert az élet időből áll.” Vagyis idő egyenlő élet, élet egyenlő idő. Teljesen máshogy hat, ha azt kérdezzük meg magunktól a naptárunkat nézve, hogy: „Mivel töltsem a következő 3 szabad órámat?” Vagy: „Mivel töltsem a következő 3 órában az életemet?” Ez a téma olyan esszenciális kérdéseket rejt a praktikák színfala mögött, mint hogy mit is jelent számunkra a saját létezésünk? A tisztánlátáshoz azonban – bármily nehéz is szívünk csücskét kritizálni – fontos, hogy kellő realitáskontrollt képezzünk.

Időgazdálkodás-függők

Ha valaki ráérez az időgazdálkodás ízére, könnyen függővé válik, s előbb-utóbb elkezd tüneteket produkálni.

1) A Túltervezett. Ő innentől kezdve mindig listákkal jár. Ha az X generáció tagja, akkor egy rendszeresített jegyzetfüzettel látjuk leggyakrabban, amibe mindig felírja a vállalásait, elvégzendő teendőit. Ha az Y vagy Z generációba tartozik, akkor valószínűleg az okostelefonján teszi ugyanezt. Ha elvennénk a listáját, egész biztosan belebetegedne. Életét a lista irányítja, s felesége vagy férje csak akkor mehet vele színházba, ha az aktuális heti listára sikerült lopva feliratkozni.

2) A Túlbuzgó. Lelkes és hatékony. Retteg attól, hogy valamiről lemarad, épp ezért csillan fel a szeme, amikor megismer egy új időgazdálkodási rendszert, amely még több terv megvalósításával kecsegtet. A baj az, hogy tulajdonképp remekül úszik, de általában nem a jó medencében. Ritkán áll meg, újabb és újabb módszert próbál ki ahelyett, hogy egyet tökéletesítene.

3) A Túlhajszolt. Számára nincs pihenés. Ha két élete lenne, akkor akarna egy harmadikat, amelyben tovább szeretné fokozni tevékenysége, munkája, hivatása, cége eredményeit. Klasszikusan munkamániás. Egy wellnesshétvége a családdal – bár esetleg ideig-óráig jól is érzi magát – a mardosó bűntudat melegágya, hiszen mennyi 

A cikket teljes terjedelemben az Üzlet és Pszichológia 2018. február-márciusi lapszámában olvashatja el. Keresse a nagyobb újságárusoknál, vagy rendelje meg itt

Limpár Imre, tréner, tanácsadó, szakpszichológus
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!