hirdetés
hirdetés

Create your own innovation

Hogyan törjünk ki a „dobozunkból”?

"A „mi VAN, ha…” kezdetű korlátozó mondatokat kell átalakítani „mi LENNE, ha…” kezdetűekké."

hirdetés

Ha beütjük a Google-keresőbe a „kreativitás” szót, több mint 84 millió találatot kapunk eredményként. Az 1950-es évek óta – amikor is Guilford elkezdte hivatalosan is vizsgálni az innovativitást – óriási ütemben indult be ennek az emberi képességnek a feltérképezése, használata, fókuszba állítása és fejlesztése.

Valójában mi is ez a képesség, amely mindenkiben egyaránt megvan? És ha mindenkiben megvan, akkor mégis miért jelenik meg ennyire különbözőképpen egy-egy ember esetében?

A kreativitás alapját képező energikusság, kíváncsiság, rugalmasság, függetlenség, imaginációs képesség velünk született. Azonban ezeknek a mértéke, megjelenési formája eltérően mutatkozik meg bennünk. Ami ezeket az eltéréseket produkálja, az pedig nem más, mint a kora gyermekkortól kondicionált szokások, tradíciók, kulturális normák.

Amikor még a homok torta volt

Ezek egyfajta biztonságot adnak a világban való tájékozódáshoz, ugyanakkor be is zárnak bennünket egy sémába, egy „dobozba”. Amikor a kreativitásunkat éljük meg vagy épp fejleszteni szeretnénk, akkor ezekből kell kilépnünk, és egy ismeretlen, szokatlan, új világba érkezünk. Biztos sokak számára ismerős az a helyzet, amikor egy meglévő szituációt, viselkedést vagy akár csak a környezetünk egy részét szeretnénk átalakítani teljesen új irányba, és rögtön jönnek a külvilágból a visszajelzések: „De hát ezt nem így szoktad, mi van, ha nem sikerül?”, „Biztos vagy benne?”, „Járt utat járatlanért…” – és még sorolhatnám azokat a gondolkodásunkat alapvetően befolyásoló kereteket, amelyek miatt legbenső lényünk vágyai, impulzusai nem tudnak vagy nem a kívánt formában tudnak megnyilvánulni.

Mi hát a teendő, hogy megélhessük azt a teremtőképességet, amely eredendően bennünk van? Hiszen kisgyermekkorban önfeledten kreáltunk mindenfélét, elképzeltük, ahogy a homok éppen ízletes tortává vagy épp tengerré változott…

A cikk teljes tartalmát a 2017. október-novemberi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Szirtes Hajnalka
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!