hirdetés
hirdetés

Tanácsadás

Hogyan ösztönözzem kreativitásra a csapatom?

Kérdés: Mennyire gyakori problémája a vezetőknek az, hogy a munkatársak nem elég innovatívak, kezdeményezők, kreatívak? Ha ilyen kérdés merül fel, Ön milyen tanácsot szokott adni, merre érdemes elindulnia egy vezetőnek (akár hozzáállásban, akár tettekben), hogy inspirálja a kollégákat?

hirdetés

Válasz:

Torma Kálmán
Sajnos ez egy nagyon gyakori probléma, de már csak akkor érzékelik a vezetők problémának, amikor már majdnem késő vagy éppen késő. A szervezetekben a kreativitás egy különleges növényhez hasonlítható: azonnal kivirágzik, ha jó a munkahelyi légkör, motivációs állapot, és pillanatok alatt elhervad, ha hideg, autoriter szelek fújnak. Sajnos „kitalálni”, ötleteket létrehozni elég nehéz. Rejtélyes a folyamata, sokszor bennünket is meglepetésként ér egy-egy ötlet felbukkanása, és hajlamosak vagyunk emiatt misztifikálni a jelenséget vagy éppen túlbecsülni fontosságát.

Mindenki ismeri azt a gyötrő érzést, hogy valamilyen sürgető problémájára sehogy sem tudja a megoldást. „Ötletem sincs, mit tegyek” – mondjuk ilyenkor. De ha ez ilyen nehéz egyedül, mennyivel nehezebb szervezeti környezetben, ahol szabályozott kapcsolatok határozzák meg a kommunikációs utakat. Szervezeti körülmények között kevés az, hogy valakinek ötlete van: el kell mondania valakinek, és lehetőséget kell kapnia a megvalósításhoz. Például a vezetők állandó kreativitási nyomás alatt állnak, mind felülről, a vezetőiktől, mind pedig aluról, a munkatársaiktól. Ha el kell mondani az ötletünket, akkor ahhoz olyan kapcsolati közeg és partner kell, amely ezt lehetővé teszi, azaz van fogadókészség az ötletre, függetlenül annak minőségétől. Ha az ötlet fogadtatása visszautasító – például nem kérik, nem figyelnek oda, idegesíti a vezetőt, azonnal lehetetlennek bélyegzik, a szabályokat hangsúlyozzák, leértékelően azt mondják: „te ehhez nem értesz”, vagy mosolyogva meghallgatják, és nem történik semmi stb. –, akkor az a munkatárs, amelyik így járt, nagy valószínűséggel kétszer is meggondolja, hogy mikor fog a saját ötleteivel legközelebb előállni.

Tehát a tennivalónk az, hogy olyan körülményeket teremtsünk, ahol a munkatársak saját minősége számít a vezetőknek, és nyitottá válnak arra, hogy megosszák az ötleteiket. Tekintsünk értékesnek mindenkit. A szervezeti csoportmunka mindennapi tapasztalata, hogy minden munkatársi szerep látásmódja fontos lehet egy szervezeti probléma megoldásához. Létezik szervezett, technologizált eszköz is az ötletek létrehozására a brainstrormingspecifikus problémákra. A szervezeti csoportmunkák is komoly kreativitástöbbletet adhatnak, de a megvalósítást nem lehet elhagyni, és átgondolt módon kell az ötletek megvalósítását felépíteni.

Az ötletekhez vezető út kialakítása vezetői feladat, a megvalósítás a menedzselést jelenti.

Torma Kálmán, vezetői tanácsadó, szervezetpszichológus, TMT Consulting
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!