hirdetés
hirdetés

Tanácsadás

Hogyan ösztönözzem kreativitásra a csapatom?

Kérdés: Mennyire gyakori problémája a vezetőknek az, hogy a munkatársak nem elég innovatívak, kezdeményezők, kreatívak? Ha ilyen kérdés merül fel, Ön milyen tanácsot szokott adni, merre érdemes elindulnia egy vezetőnek (akár hozzáállásban, akár tettekben), hogy inspirálja a kollégákat?

hirdetés

Válasz:

Torma Kálmán
Sajnos ez egy nagyon gyakori probléma, de már csak akkor érzékelik a vezetők problémának, amikor már majdnem késő vagy éppen késő. A szervezetekben a kreativitás egy különleges növényhez hasonlítható: azonnal kivirágzik, ha jó a munkahelyi légkör, motivációs állapot, és pillanatok alatt elhervad, ha hideg, autoriter szelek fújnak. Sajnos „kitalálni”, ötleteket létrehozni elég nehéz. Rejtélyes a folyamata, sokszor bennünket is meglepetésként ér egy-egy ötlet felbukkanása, és hajlamosak vagyunk emiatt misztifikálni a jelenséget vagy éppen túlbecsülni fontosságát.

Mindenki ismeri azt a gyötrő érzést, hogy valamilyen sürgető problémájára sehogy sem tudja a megoldást. „Ötletem sincs, mit tegyek” – mondjuk ilyenkor. De ha ez ilyen nehéz egyedül, mennyivel nehezebb szervezeti környezetben, ahol szabályozott kapcsolatok határozzák meg a kommunikációs utakat. Szervezeti körülmények között kevés az, hogy valakinek ötlete van: el kell mondania valakinek, és lehetőséget kell kapnia a megvalósításhoz. Például a vezetők állandó kreativitási nyomás alatt állnak, mind felülről, a vezetőiktől, mind pedig aluról, a munkatársaiktól. Ha el kell mondani az ötletünket, akkor ahhoz olyan kapcsolati közeg és partner kell, amely ezt lehetővé teszi, azaz van fogadókészség az ötletre, függetlenül annak minőségétől. Ha az ötlet fogadtatása visszautasító – például nem kérik, nem figyelnek oda, idegesíti a vezetőt, azonnal lehetetlennek bélyegzik, a szabályokat hangsúlyozzák, leértékelően azt mondják: „te ehhez nem értesz”, vagy mosolyogva meghallgatják, és nem történik semmi stb. –, akkor az a munkatárs, amelyik így járt, nagy valószínűséggel kétszer is meggondolja, hogy mikor fog a saját ötleteivel legközelebb előállni.

Tehát a tennivalónk az, hogy olyan körülményeket teremtsünk, ahol a munkatársak saját minősége számít a vezetőknek, és nyitottá válnak arra, hogy megosszák az ötleteiket. Tekintsünk értékesnek mindenkit. A szervezeti csoportmunka mindennapi tapasztalata, hogy minden munkatársi szerep látásmódja fontos lehet egy szervezeti probléma megoldásához. Létezik szervezett, technologizált eszköz is az ötletek létrehozására a brainstrormingspecifikus problémákra. A szervezeti csoportmunkák is komoly kreativitástöbbletet adhatnak, de a megvalósítást nem lehet elhagyni, és átgondolt módon kell az ötletek megvalósítását felépíteni.

Az ötletekhez vezető út kialakítása vezetői feladat, a megvalósítás a menedzselést jelenti.

Torma Kálmán, vezetői tanácsadó, szervezetpszichológus, TMT Consulting
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!