hirdetés
hirdetés

Coaching esettanulmány

Festék, ecset, vászon… és a megoldás

Ügyfelemmel már évek óta ismerjük egymást. Jó ideje felső vezető egy multinacionális vállalatnál. Idén azzal keresett fel, hogy beszélgessünk, mert összekuszálódtak benne dolgok. Együtt igyekeztünk kibogozni a szálakat…

hirdetés

A találkozás gyorsan létrejött. Szerteágazónak tűnt a téma, amelyben ügyfelem coachként a segítségemet kérte, nem találtam azt a bizonyos vörös fonalat (a playback műfajban használják ezt a kifejezést a történet mögöttes tartalmára).

Az első ülésünk ennek a kuszaságnak a hangulatában zajlott: ügyfelem beszélt, mesélt, gondolataival egyik ágról ugrott a másikra, miközben figyeltem, hagytam, jelen voltam. Időről időre felmerült bennem a kérdés: „Mi is itt a lényeg?”, de első alkalommal csak a beszélgetés végén jeleztem neki ezt vissza.

A következő találkozásunk előtt sok egyeztetés történt, már körvonalazódni látszott a kapcsolatunk dinamikája: a hektikusság. Találkozásaink nagyon intenzívek voltak, sok információval és érzelemmel teliek, ugyanakkor fegyelmezettek.

Szerződés rálátásról

A második találkozón már látszódtak a „fonalak”, és megtörtént a szerződéskötésünk is. Arra szerződtünk, hogy ügyfelem lásson rá arra, mi is történik most vele, mi okozza benne a rossz érzéseket, legyen egy rend-érzése; operatív szinten pedig tudjon olyan lépéseket, változtatásokat tenni, amelyektől elsősorban ő jobban érzi majd magát.  

Amikor lefejtettük a külső rétegeket, megállapítottuk, hogy ügyfelem számára a bizonytalanságot az okozta, hogy az elmúlt időszakban megváltozott a látásmódja. Már nem minden helyzetet élt meg komfortosan, amit korábban igen.

Ügyfelem igazi értéknek a valódi kapcsolódásokat, őszinteséget, jóságot érezte, amit nem minden helyzetben tudott megélni egy multi cégnél. Sokszor váratlanul ráérzett megoldásokra, képek jelentek meg számára helyzetek kapcsán, és lettek emberek, akikkel egyáltalán nem érezte már a kapcsolatot, de nem is akarta. Kiderült róla, hogy szeret festeni, rajzolni, és erre a tevékenységre vágyik igazán.

Káoszból kibomló rend

A harmadik ülés kapcsán két dolgot fedeztem fel. Ügyfelem gondolatai továbbra is szerteágazóan, folyamatos önreflexióval áramlottak. Megfogalmazott felismeréseket, de pontosan az történt az ülésen, amivel neki épp a nehézsége volt. A kereteket fegyelmezetten tartva gyorsan beleengedte magát a folyamatba, odaugrott a kissé elvont fogalmak elé, de valahogy kevés volt az idő, energia arra, hogy ezek „leérkezzenek a földre”.

Ezek miatt javasoltam, hogy emeljünk be a folyamatba egy olyan eszközt, amely a kreatív, intuitív folyamatokat képes formába önteni. Mindezeken túl pedig közvetítő szerepe is lehet. Ez az eszköz pedig az alkotás lett, még konkrétabban a festés.

Újragondoltuk az időkeretet, és megállapodtunk abban, hogy körülbelül három órát szánunk a soron következő alkalomra. Ilyet még sosem tettem egyéni folyamatban, ennek ellenére könnyen jött a gondolat, természetesnek éltem meg, hogy ez a legjobb megoldás a folytatásra. El is érkezett az utolsó alkalom.

Volt bennem izgalom, hiszen egy kísérletre hívtam az ügyfelem, külön készültem, volt egy elképzelésem az óra menetéről. A tervezett ívet meg is osztottam vele, ő pedig kíváncsisággal bízta rám magát. Egy relaxációs gyakorlattal indítottunk, amit a festés követett. Ügyfelemet arra kértem, fesse meg mindazt, ami jelenleg a témával kapcsolatban a relaxáció alatt képként megjelent előtte. Miután kielemeztük az alkotást, ügyfelem olyan kontextusban tudta megfogalmazni saját belső folyamatait, ami még őt is meglepte, és közben egyre inkább kezdte érezni az összefüggéseket.  

A cikk teljes tartalmát a 2017. október-novemberi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

 

 

Tóth Annamária
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!