hirdetés
hirdetés

A futballőrület, és ami mögötte van

Erre csak a foci képes!

Ahogy Bill Shankly, a Liverpool legendás mestere mondta: „Vannak, akik azt hiszik, a futball olyannyira fontos, hogy úgyszólván élet-halál kérdése. Mindig elszomorít, ha ilyen véleményt hallok. Biztosíthatok mindenkit: a futball sokkal, de sokkal fontosabb.” Vajon mi állhat a labdarúgás ilyen szintű népszerűsége mögött? 

hirdetés

Itthon és külföldön is sokakat meglepett az össznépi eufória a futball-Eb ideje alatt. A meccsek után ezrek vonultak a Körúton… Mindig is tudtuk, hogy a foci valamiért különleges. Akkor is tudtuk ezt, amikor a mi csapatunk sehová sem jutott ki. Emiatt ugyan sokan el is fordultak a labdarúgástól, most mégis szinte egy csapásra visszatértek és csillogó szemmel énekelték, hogy „az éjjel soha nem érhet véget”. Nos, azóta már többször véget ért az éjjel, de abban biztosak lehetünk, hogy bármikor újra kezdődik, ha lesz rá ok.

Az olyan – ebben a témában közismert – ösztönök, mint a közösséghez tartozás, a területvédelem, vagy a harc ösztöne, vegyítve a modern társadalom és a kapitalizmus olyan alapértékeivel, mint a verseny, a növekedés, a fejlődés és a munka tisztelete, pontosan azzá teszi a focit, amire egy, az élet nehézségeivel terhelt embernek szüksége van. Norbert Elias és Eric Dunning, a sportszociológia első generációjának ismert szerzői is abban látják e sport népszerűségét, hogy a mai társadalmak kontrollált világában az embereknek szüksége van olyan tevékenységekre, amelyekben megélhetik az izgalmat, a bizonytalanságot, a reményt, és a feszültséget is levezethetik.

Foci mint vallás

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a futball szabályai egyszerűek, közérthetők és a kezdetek óta lényegében változatlanok, a világon mindenhol ismerik és játsszák ezt a sportot, és – szemben a legtöbb sportággal – minden társadalmi réteg számára hozzáférhető, még kevésbé csodálkozhatunk azon, hogy a mai társadalmakban sokan szekuláris vallásként tekintenek rá. Sok párhuzamot lehet felfedezni a vallás és a futball között: a foci is tele van rituálékkal, akár a játékosok bemelegítését, pályára lépését, gólörömét, vagy akár az edzők öltözékét, a szurkolók meccs előtti babonáit és készülődését nézzük. Bálványokat is teremt, akiknek élete nemritkán népmesei elemeket is tartalmaz (Maradona, Puskás), és nem utolsósorban közösségeket hoz létre, ahol megélhetjük a spontán extázist, vagy éppen az életre szóló bajtársiasságot. Mert az igazi szurkoló még akkor is a csapat mellett lesz, amikor a játékos, az edző, de már a tulajdonos is a múlté.   

A cikk teljes tartalmát a 2016. október-novemberi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Dóczi Tamás
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!