hirdetés
hirdetés

Pszichofilmkritika – Teljesen idegenek

Életünk fekete doboza – a telefonunk

A Teljesen idegenek (2016, rendezte: Paolo Genovese) című film az elmúlt időszakban került a mozik műsorára. A sztori lényege, hogy egy baráti társaság tagjai publikussá teszik hívásaikat, smseiket egymás előtt. 

hirdetés

Egy baráti vacsora eseményeit követheti végig a néző, amelynek a férfi tagjai gyerekkoruk óta ismerik egymást.

A társaság jó légkörű, felső-középosztálybeli csoport, közös történetekkel, szokásokkal, rituálékkal, ki-ki a maga életszakaszának megfelelő küzdelmekkel, mesélnivalóval.      

A filmbéli estén holdfogyatkozás ideje van, és ez a motívum végigkíséri a filmet. Abba a játékba kezdenek ugyanis, hogy kiteszik az asztalra mobiltelefonjukat, és bármely beérkező képet, emailt, sms-t, vagy hívást közszemlére bocsátanak. Ahogyan tűnik el a hold, úgy tárulnak fel a történet végére személyes titkaik, másokkal meg nem osztott életük történetei. “Életük fekete dobozai” – ahogyan egyikük a telefonkészülékeket nevezi – drámai konfliktusokkal, kérdésekkel szembesítik őket.   Mindezek után -az elemzés szempontjából sajnos elkerülhetetlen a történet végének bemutatása- ahogyan a Hold kezd ismét teljessé válni, úgy derül ki, hogy az egész egy álomszerű állapot volt csupán, és a vacsora befejeztével mindenki boldog tudatlanságban indul el hazafelé.   

A cikk teljes tartalmát a 2017. júniusi-júliusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Bene Zsuzsa
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!