hirdetés
hirdetés

A józan optimizmus

Élet: tisztán vagy keverve?

Divattéma lett a boldogság és az optimizmus, olyannyira, hogy cikkek jelennek meg arról, hogy a boldogság kényszeres üldözése sokkal inkább vezet depresszióhoz, mint jólléthez. De vajon mit kell pozitív hozzáállás alatt érteni, és hol a határ a józan gondolkodás és a túlzott optimizmus között?

hirdetés

A pozitív pszichológia mozgalom alapítói – Martin Seligman és Csíkszentmihályi Mihály – első perctől kezdve arról beszélnek, hogy a boldogság és az optimizmus nem a gondtalan, megpróbáltatásoktól és kudarcoktól mentes életet jelenti, hanem inkább a küzdelmekkel, bukásokkal és talpra állásokkal tűzdelt, teremtő és tartalmas életet. A tudományos világ az elmúlt másfél évtizedben hatalmas erőkkel kutatja, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy mindannyian magabiztossá és küzdőképessé válhassunk.

A cikk teljes tartalmát a 2017. február-márciusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

dr. Kovács Eszter
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Ritkán osztok meg magammal vagy a családommal kapcsolatos információt a Facebookon, elég erős hatás kell érjen ahhoz, hogy az éterbe kiáltsam a gondolataimat. Azért persze előfordul. Néhány évvel ezelőtt például emlékszem, hogy ügyet kellett intéznem, több lépcsőben, egymásra épülő folyamatokat banknál, kormányablaknál és az ELMŰ-nél. Már előre fáztam az egésztől, és biztos voltam benne, hogy úgysem sikerül kipipálni egy menetben mindent, annak ellenére, hogy minden hivatalos papír nálam lesz, ami csak létezik, és ráadásul órákat fogok várni mindenhol. A komoly kihívásnak tűnő ügyintézés annyira flottul ment, hogy el sem akartam hinni. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!