hirdetés
hirdetés

A józan optimizmus

Élet: tisztán vagy keverve?

Divattéma lett a boldogság és az optimizmus, olyannyira, hogy cikkek jelennek meg arról, hogy a boldogság kényszeres üldözése sokkal inkább vezet depresszióhoz, mint jólléthez. De vajon mit kell pozitív hozzáállás alatt érteni, és hol a határ a józan gondolkodás és a túlzott optimizmus között?

hirdetés

A pozitív pszichológia mozgalom alapítói – Martin Seligman és Csíkszentmihályi Mihály – első perctől kezdve arról beszélnek, hogy a boldogság és az optimizmus nem a gondtalan, megpróbáltatásoktól és kudarcoktól mentes életet jelenti, hanem inkább a küzdelmekkel, bukásokkal és talpra állásokkal tűzdelt, teremtő és tartalmas életet. A tudományos világ az elmúlt másfél évtizedben hatalmas erőkkel kutatja, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy mindannyian magabiztossá és küzdőképessé válhassunk.

A cikk teljes tartalmát a 2017. február-márciusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

dr. Kovács Eszter
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Amikor elkezdtük összerakni a mostani lapszámot, még repkedtek a „Boldog új évet!” kívánságok, és miután a mostani tematika a boldogság, gondoltuk, vegyük ezt komolyan. Ki lesz boldog idén? Ki volt tavaly, és lesz jövőre? Lecsupaszítva a kérdést a bennünk rejlő boldogságpotenciálra. Azaz a kb. negyven százalékról beszélek, ami felett mi rendelkezünk tudatosan – derül ki az Oláh Attilával készült interjúból. Ami nem a genetikánk, és nem a váratlan események hatása, hanem egyszerűen a boldogságra való képességünk, törekvésünk. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!