hirdetés
hirdetés

Inspirál vagy hátráltat a csapat?

Egy mindenkiért, mindenki egyért

Vajon gyorsabban tudunk tekerni egy bicikliversenyen, mint egyedül? Vajon tudunk olyan erősen kötelet húzni egyénileg, mint társakkal körülvéve? Vajon van válasz arra, hogy a csapat inspirál vagy lazsálásra késztet-e inkább?  Annyit elárulunk, hogy igen, van – de ez közel sem minden helyzetre érvényes. 

hirdetés

Az ember társas lény. Munkahelyünkön általában együtt dolgozunk másokkal, utána esetleg beülünk valahová a barátokkal vagy elmegyünk sportolni többedmagunkkal. Erre evolúciós magyarázat is van: egyszerűen a legtöbb esetben jobb eredményeket érhetünk el a csoportosan végzett munka során, mint egyedül, a fizika szerint is, a sok elkülönült erő, ha összeadódik, új erőpotenciált hoz létre. Ha megnézzük például egy lovasszázad együttes támadóerejét, láthatjuk, hogy az több, mint az egyes elemek által kifejtett támadóerők összege. Azonban felmerül a kérdés: valóban minden esetben jobban működünk csoportban? Egyes tanulmányok szerint társas kontextusban teljesítményünk valóban nő (társas facilitáció), míg mások szerint csökken (társas inhibíció). 

A cikk teljes tartalmát a 2016. október-novemberi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Ali Marietta
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!