hirdetés
hirdetés

A nonverbális viselkedés titkai

Egy kézfogás ereje

Millióan nézték Donald Trump kézfogását és annak elemzéseit a videómegosztó oldalakon, és a „mit olvass ki a másik testbeszédéből” típusú könyvekből, cikkekből is Dunát lehetne rekeszteni. Az embereket annyira izgatják az ilyen témájú elemzések, mintha legalábbis a másik álmaiba akarnánk bepillantást nyerni. Vajon van összefüggés az álmok és egy kézfogás között? Interjú dr. Erdélyi Ildikó egyetemi tanár, pszichoanalitikussal.  

hirdetés

Nagy port kavartak az utóbbi időben Donald Trump testbeszédének elemzései, elsősorban a kézfogását bemutató videók söpörtek végig a világon. Mit gondol, mennyire lehet messzemenő következtetéseket levonni ebből?

Nyilván nem lehet a személyiség minden részét megfejteni a nonverbális jelek alapján, ugyanakkor az is tény, hogy ezek a jelek nem hazudnak. Trump kézfogásából is sok minden kikövetkeztethető.

Például mi?

Szó szerint lekezelő ez a fajta kézfogás, amit ő alkalmaz. Ráadásul megtévesztő is, mert a nagy mozdulatok az elején azt sugallják, hogy szabadságot ad, aztán erőteljesen magához húzza a partnert, jelezve, hogy: „Úgyis a kezemben tartalak, mégpedig addig, ameddig én akarom. Én irányítok.” Az egész jelenség meglehetősen agresszív.

Mennyi tudatosság lehet emögött?

Az ő szintjén lehet, hogy van benne valamennyi tudatosság, bár a testi önkifejezés tudattalan dolog. Annak, aki tud olvasni a jelekből, a mozdulatok, testtartás bepillantást enged a másik személyiségébe. A jó politikusok általában karizmatikus emberek, akiknek erős kisugárzásuk van, amit követni akarnak az emberek. Ezt nem lehet tudatosan befolyásolni, gyakorolni. A karizma egy isteni vagy természettől kapott kegy, amit mind negatív, mind pozitív irányba lehet használni, és nem tanulható.

A cikk teljes tartalmát a 2017. április-májusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Gábor Fanni, főszerkesztő, Üzlet&Pszichológia
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!