hirdetés
hirdetés

Híres kísérlet

Egy egész csoport le tud fagyni?

Vezetőnek lenni könnyű – gondolhatnánk naivan. A kötelezettségeink mellett csak kiosztjuk a feladatokat, és learatjuk a babérokat. Vezetőnek lenni nehéz – gondolhatnánk racionálisan. A kötelezettségeink mellett hatékonyan kell kiosztani a feladatokat, kiaknázni a munkatársak képességeit, ami nem is olyan egyszerű. 

hirdetés

Amikor valakire rábízunk egy munkakört, az az optimális, ha maximálisan kihasználjuk az adott ember képességeit. Egy amerikai pszichológus, Frederick Herzberg úgy vélte, hogy amennyiben ez nem történik meg, úgy vagy át kell helyezni ezt a személyt, vagy rá kell bízni az adott feladatot egy szerényebb képességekkel rendelkező kollégára. Ha egyik megoldás sem megfelelő az adott személyt tekintve, úgy motivációs problémával nézünk szembe. Persze ez nem ilyen egyszerű. Hiszen néha nem is tudjuk önállóan vizsgálni az egyéni teljesítményt, ez annyira függhet a csoport hatásától. Nézzünk egy kísérletet, ami ezt bizonyítja.

Amikor senki nem tesz semmit

Az 1960-as években Martin Seligman, miközben a depresszió működését kutatta, felfedezte a tanult tehetetlenség fogalmát. Ezt ugyanolyan módszerrel kondicionálta kutyákba, mint Pavlov azt, hogy egy hangjelzésre elinduljon a nyálelválasztásuk. A reakció ebben az esetben is kialakult: amikor az állatok megtanulták, hogy egy adott hangot hamarosan áramütés követ, és nincs hová menekülni, egy bizonyos idő elteltével akkor sem próbálták elkerülni az áramütés okozta fájdalmat, amikor már semmi nem állt a menekülésük útjába. Emberekkel is elvégezték ezt a kísérletet kevésbé kellemetlen módon: a ketrecet egy szoba helyettesítette, az áramütést pedig kellemetlen zaj.

Seligman továbbment, és kollégáival megvizsgálta azt is, hogy kialakulhat-e a tanult tehetetlenség egy csoporton belül is, vagy ez csak az egyes emberekre jellemző.

A teljes cikket az Üzlet és Pszichológia 2017. december-januári lapszámában tudja elolvasni. Fizessen rá elő most, vagy keresse az újságárusoknál!

 

Ali Marietta
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!