hirdetés
hirdetés

Mire vagy képes, hogy ne közösítsenek ki?

Ég a ház! Vagy mégsem?

Evolúciósan társas lények vagyunk: szükségünk van barátokra, társakra, a csoporthoz tartozás élményére ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. A csoport nagymértékben meghatározza személyiségünket. A saját csoporttal való azonosulásnak pedig döntő szerepe van önértékelésünk kialakulásában. A csoport mindenképp hat ránk. 

hirdetés

Csoportban működve normák jönnek létre, kialakul a konformitás és a harmonikus egyensúly. Minden csoportnak megvannak a saját íratlan viselkedési szabályai, amelyek betartását elvárják a tagoktól. Legyen ez egy munkahely, egy iskolai osztály, egy család vagy akár egy hobbi alapján szerveződő társaság. Amennyiben ez a csoportnorma jól illeszkedik a személyiségünkhöz, értékrendünkhöz, úgy jól fogjuk érezni magunkat, ha ettől eltér, akkor egy ideig gond nélkül alkalmazkodunk hozzá, egy ponton túl pedig választanunk kell. A kérdés, hogy vajon mire vagyunk képesek azért, hogy a csoport tagjai maradjunk? Mi történik, ha például a csoport tagjai helytelen választ adnak egy kérdésre, amire mi jól tudjuk a választ? Képesek leszünk eltérni még a saját elképzelésünktől is csak azért, hogy a csoport teljes jogú tagjai maradhassunk?

Hiszem, amit látok?

Solomon Asch pszichológus kutató is ezekre a kérdésekre kereste a választ. Egyetemista diákokkal kísérletezett, akiket egy asztal köré ültetett. Kettesével mutatott fel nekik papírlapokat, amelyek közül az egyiken egy meghatározott hosszúságú vonal szerepelt, a másikon pedig három eltérő hosszúságú vonalat lehetett látni, amelyek közül az egyik hossza megegyezett az első lapon szereplőével. A résztvevőknek azt kellett kiválasztaniuk a három vonal közül, amelyik megegyezik az első lapon szereplő vonal hosszával. A vonalak hossza látványosan különbözött egymástól, tehát a helyes válasz egyértelmű volt. Egyetlen diák kivételével mindenkit beavattak a kísérletbe. Ennek lényege az volt, hogy a beavatott személyek elkezdtek „tévedni”. Tehát a kísérleti személyen kívül mindenki rossz választ adott, így ő egyedüliként került szembe a csoport többségével. 

A cikk teljes tartalmát a 2017. júniusi-júliusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Ali Marietta
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

- Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság?

Tovább...

 

Találkozzunk a Facebookon!