hirdetés
hirdetés

Kontrollvesztett sötét oldalunk

Cserbenhagyott az emberismeretem…

Miért ment szét Angelina Jolie és Brad Pitt? Miért válnak meg cégek időnként a híres és sikeres vezetőiktől, például Steve Jobstól (Apple) vagy Kenneth Laytől (Enron)? Miért érnek véget életre szóló barátságok úgy, hogy a felek többet egymáshoz sem szólnak? Ennyi embert hagy cserben az emberismerete? 

hirdetés

A társas élet minden területéről lehetne példát hozni olyan eseményre, amelyre senki sem számított. Mindegy, hogy barátságokról, a celebvilágról vagy az üzleti életről van szó, az emberi kapcsolatok időnként száznyolcvan fokos fordulatot vesznek, amit első látásra nem könnyű megérteni – különösen, ha velünk történik. Persze mondhatjuk, hogy ezek a kapcsolatok nem állták ki az idő próbáját, vagy kételkedhetünk abban, hogy egyáltalán valódi kapcsolatok voltak-e már kezdettől fogva, de sovány vigasz ez azoknak, akik ilyenkor úgy érzik, hogy az emberismeretük hagyta cserben őket.

Vakságunk a sötét oldalra

Nekik szóló jó hír, hogy ez gyakran még a szakemberekkel is megesik, hiszen ha a fent említett felsővezetői bukásokra gondolunk, biztosra vehetjük, hogy több hr-szakértő és üzletember is letette a voksát az új CEO-ra, amikor alkalmazásba került, mégis „válás” lett belőle. A példák száma végtelen, de hogy mégis mondjunk egyet, talán a Leonardo DiCaprio által A Wall Street farkasában megjelenített Jonathan Belfortra érdemes gondolni, aki energikus brókerből hatalmas svindlerré nőtte ki magát. De ha már filmeknél járunk, belehelyezkedhetünk a Star Warsból ismert Padmé figurájába is, aki Anakinban csalódott. Hogy lett az első látásra rokonszenves srácból sith lovag? Megváltozott volna időközben? Nem, ennyi bizonyos! Mi tehát az a faktor, amire vakok vagyunk, hol van a kutya elásva?

A megoldás a személyiség kettősségében rejlik – de még mielőtt mindenkit skizofrénnek minősítenénk, álljunk meg egy ennél hétköznapibb jelenségnél. A személyiségnek ugyanis van egy világos és egy sötét oldala. Mindenkinél. A kettő közül jellemzően az előbbi az, amit általában mutatunk, amit kontroll alatt tarthatunk, és ami egy kapcsolat elején – legyen az akár üzleti, akár privát – megjelenik. Mások világos oldalát vagy viselkedését figyelve az emberismeret sokat segíthet, hogy helyes következtetésekre jussunk a többi képességüket illetően is, illetve hogy előre meg tudjuk mondani, mit fognak tenni egyes helyzetekben. Sok esetben ez bizalomhoz vezet, hiszen ha az előrejelzés pozitív, akkor könnyen alakul ki barátság, párkapcsolat vagy éppen üzleti partnerség.

A cikk teljes tartalmát a 2017. júniusi-júliusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Füzér Gábor
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

- Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság?

Tovább...

 

Találkozzunk a Facebookon!