hirdetés
hirdetés

Tehetséges gyerekek – és támogató szüleik

„Csak legyél ott, kellesz, szólok”

„Letörlöm könnyeimet az ingujjammal, és megköszönöm Rudynak, és mire elmegy, készen állok az edzésekre. Hozzák csak a sárkányt! Kész vagyok órákig ütögetni a labdát. Ha Rudy állna mögöttem, és biztató dolgokat suttogna a fülembe, azt hiszem, le tudnám győzni a szörnyeteget…” 

Andre Agassi

hirdetés

Andre Agassi sikeres teniszező volt, neve hallatán beugrik egy vagány, talán bohém sportoló, egy „egyéniség”, aki a pályán is helyt tudott állni, kemény mérkőzéseken diadalmaskodott, eredménylistája rendkívül hosszú. Pár éve megjelent önéletrajzi könyvét olvasva megakadt a szemem a következő mondaton: „Gyűlölöm a teniszt.”

Hogyan lehetséges ez? Sikeres és eredményes, több rekordot tart, címlapokon szereplő, az egész világot bejárt, gazdag sportoló, szintén volt teniszező feleséggel, éppen azt a sportot gyűlölné, aminek a felsoroltakat köszönheti? Az jutott eszembe, hogyan alakult volna a pályafutása, ha még szereti és élvezi is, amit csinál? Ha megfelelő, szakértő támogatást kap és kísérik a tehetséges gyerekek rögös útján?

Hajnali edzés, suli, munka, újra edzés

A szülő dolga a sportoló gyermek életében is a biztonság, a támogatás és a szeretet megadása. Azt viszont nagyon nehéz meghatározni, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban. Egy támogató szülő napja a következőképpen néz ki olyan sportoló esetében, aki már a középiskolai évek alatt is jár reggeli edzésre: hajnalban (akár 5:45-re) elviszi a gyereket edzésre, majd elmegy munkába, esetleg telefonon napközben is intézi a gyermek ügyeit, délután suli, onnan edzés, ahol sokszor praktikus megvárni a csemetét, közben esetleg bevásárolni. Otthon aztán még segítség a leckével, házimunka és gyors fekvés, hogy másnap hajnalban nehogy ő fáradtabb legyen, mint gyermeke. Jogosan érzi úgy a szülő, hogy óriási részt vállal a gyermek terheiből, és ha a gyermeket azzal biztatjuk, hogy az áldozatai megtérülnek, akkor a szülőnél is ezt kell tennünk. De a szülő szerepben vajon milyen megtérülést várhat egy anya vagy apa? Egy elégedett, jól teljesítő gyermeket, esetleg egy mosolyt a kamasztól?

A cikk teljes tartalmát a 2016. október-novemberi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

.”

 

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

- Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság?

Tovább...

 

Találkozzunk a Facebookon!