hirdetés
hirdetés

Tehetséges gyerekek – és támogató szüleik

„Csak legyél ott, kellesz, szólok”

„Letörlöm könnyeimet az ingujjammal, és megköszönöm Rudynak, és mire elmegy, készen állok az edzésekre. Hozzák csak a sárkányt! Kész vagyok órákig ütögetni a labdát. Ha Rudy állna mögöttem, és biztató dolgokat suttogna a fülembe, azt hiszem, le tudnám győzni a szörnyeteget…” 

Andre Agassi

hirdetés

Andre Agassi sikeres teniszező volt, neve hallatán beugrik egy vagány, talán bohém sportoló, egy „egyéniség”, aki a pályán is helyt tudott állni, kemény mérkőzéseken diadalmaskodott, eredménylistája rendkívül hosszú. Pár éve megjelent önéletrajzi könyvét olvasva megakadt a szemem a következő mondaton: „Gyűlölöm a teniszt.”

Hogyan lehetséges ez? Sikeres és eredményes, több rekordot tart, címlapokon szereplő, az egész világot bejárt, gazdag sportoló, szintén volt teniszező feleséggel, éppen azt a sportot gyűlölné, aminek a felsoroltakat köszönheti? Az jutott eszembe, hogyan alakult volna a pályafutása, ha még szereti és élvezi is, amit csinál? Ha megfelelő, szakértő támogatást kap és kísérik a tehetséges gyerekek rögös útján?

Hajnali edzés, suli, munka, újra edzés

A szülő dolga a sportoló gyermek életében is a biztonság, a támogatás és a szeretet megadása. Azt viszont nagyon nehéz meghatározni, hogy ez mit is jelent a gyakorlatban. Egy támogató szülő napja a következőképpen néz ki olyan sportoló esetében, aki már a középiskolai évek alatt is jár reggeli edzésre: hajnalban (akár 5:45-re) elviszi a gyereket edzésre, majd elmegy munkába, esetleg telefonon napközben is intézi a gyermek ügyeit, délután suli, onnan edzés, ahol sokszor praktikus megvárni a csemetét, közben esetleg bevásárolni. Otthon aztán még segítség a leckével, házimunka és gyors fekvés, hogy másnap hajnalban nehogy ő fáradtabb legyen, mint gyermeke. Jogosan érzi úgy a szülő, hogy óriási részt vállal a gyermek terheiből, és ha a gyermeket azzal biztatjuk, hogy az áldozatai megtérülnek, akkor a szülőnél is ezt kell tennünk. De a szülő szerepben vajon milyen megtérülést várhat egy anya vagy apa? Egy elégedett, jól teljesítő gyermeket, esetleg egy mosolyt a kamasztól?

A cikk teljes tartalmát a 2016. október-novemberi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

.”

 

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!