hirdetés
hirdetés

Vakfoltjaink

Csak kíméletlenül az eredményekkel!

Tesztek és kérdőívek fejlesztésével foglalkozó szakemberként azt látom, hogy az emberek hozzászoktak már a tesztekhez, de az eredmények értelmezésében még van hová fejlődnünk. Szeretjük csak a szépet meglátni magunkból…

hirdetés

Szakszóval tesztnek nevezzük azt a kérdőívet, amelynek van jó és rossz megoldása, míg a kérdőív esetében sokféle „helyes” válasz létezik. A következőkben elsősorban pszichometriai (személyiség-, kompetencia- és munkastílus-) kérdőívekről írok, de a rövidség kedvéért (kissé pongyolán) tesztként hivatkozom rájuk.

A legtöbb cég azért használ teszteket, mert egyrészt többletinformációra vágyik egy jelölttel kapcsolatban, hogy csökkentse a kiválasztás kockázatát, másrészt időt spórol meg ezáltal. Az üzleti életben használt legtöbb teszt önjellemzésen alapul, így felmerülhet, hogy akkor miért mondanának többet a tesztek annál, mint ha valaki egyszerűen csak feltenné ezeket a kérdéseket. A válasz erre az, hogy a tesztek olyan modelleket használnak, amelyek segítenek megérteni a különböző viselkedéses stílusokat, és a tesztkitöltők eredményeit elhelyezik ezekben a modellekben. Továbbá összemérik a válaszokat másokéival, így egyből értékelnek is, ezenkívül kevésbé torzítanak, mint az ember.

Mindenki manipulálni akarja a teszteredményeket?

Ha a tesztek nem csinálnak mást, csak elrendezik és értelmezik a válaszaimat, miért ne mutathatnám be magamat egy picit kedvezőbben? – teszik fel sokan magukban a kérdést. A legkomolyabb érv a csalás ellen az, hogy senki sem jár jól azzal, ha valaki egy más ember jellemzése alapján kap meg egy állást. Másrészt pedig a legtöbb teszt igyekszik kiszűrni a csalókat, különféle, többé-kevésbé megbízható módszereket használva. De jellemzően nem is ezek a beépített mérőeszközök buktatnak le, hanem a tapasztalt szakember, aki ránézésre látja, hogy a kitöltő manipulálni akarta az eredményeket, vagy épp a tesztkitöltést követő interjún hiába állítja magáról valaki, hogy világverő a meggyőzésben, ha nem tud egy épkézláb példát sem mondani arra, hogyan győzött meg valakit a közelmúltban.

Mennyire pontosak a teszteredmények?

Röviden: közepesen. Bővebben: valamennyire általában pontosak. A legtöbb teszt kialakítását tudományos munka és validálás előzi meg. Mindamellett a piacon azok a tesztek maradnak fent, amelyeknek az eredményeit a felhasználók hasznosnak ítélik. Ugyanakkor a felhasználók gyakran túlbecsülik a tesztek pontosságát, néha indokolatlanul vagy aránytalanul nagy hangsúlyt helyeznek rá a kiválasztási döntéshozatalban. Ideális esetben a felhasználók tisztában vannak a teszteredmények korlátaival. 

A teljes cikket az Üzlet és Pszichológia 2017. december-januári lapszámában tudja elolvasni. Fizessen rá elő most, vagy keresse az újságárusoknál!

 

Horváth András, tréner, tanácsadó
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!