hirdetés
hirdetés

Coaching eszköz

Bóják és horgonyok

Az önismeret kicsit olyan, mint egy végtelen óceánon hajózni ha nincs egy pár bója, ahol le lehet horgonyozni, akkor ijesztően nagy feladatnak tűnhet. Az itt következő gyakorlat segít jobban megismerni az utat, amelyet már bejártunk, és tudatosítani, hogy mi a következő állomás. 

hirdetés

Izgalmas felfedezés egyedül, de csoportoknál is kiválóan alkalmas a következő módszer arra, hogy feltérképezzük az erőforrásokat, a fejlődési célokat, valamint növeli a csapattagok közti kooperációt és a magabiztosságot is.

⚓ Gondold végig, melyek a karriered kezdete óta megszerzett legfontosabb kompetenciáid. Ez ismerős terep, ezekhez tudod lekötni a bójáidat. Ha vizuális típus vagy, rajzot is készíthetsz a tengeren lebegő bójáidról. Ezt a következő segítő kérdések mentén könnyebb végiggondolni:

- Mit tanultál az eddigi karriered során, amire büszke vagy?

- Mit szeretsz igazán csinálni, és miben vagy különösen jó?

- Hogyan váltál ennyire... (pl. szorgalmassá)?

- Hogy tanultál meg... (pl. ilyen hatékonyan tárgyalni)?

- Hogy lett belőled... (pl. ilyen következetes vezető)?

- Mi segített neked... (pl. szakértőből vezetővé válni)?

- Ki inspirált téged? Kinek vagy hálás?

- Milyen előnyöd származik ebből a képességből? És másoknak?

Ha párban dolgoztok, akkor az elkészített rajz alapján kérdezzétek egymást, segítsetek a másiknak hangosan gondolkodni. Miután az egyikőtök befejezte, a másik adhat megerősítő visszajelzést, hogy mi tűnt fel neki a bójákkal kapcsolatban.

Ezt követően képzeld el, hogy mi a következő úti célod. Mi az az egy kompetencia, amelyet hozzá szeretnél adni mindazokhoz, amiket már tudsz. Mire van szükséged ahhoz, hogy egy jelenlegi kihívást könnyebben meg tudj oldani? Ez jelöli ki azt a mentális helyet, ahol érdemes horgonyt vetned.

⚓ Gondold végig, milyen lenne, ha ezt a képességet is az erősségeid sorában tudhatnád:

- Meséld el, mit jelent számodra ez a fejlesztendő képesség.

- Mit tudsz már róla?

- Mit remélsz attól, ha megszerzed?

- Milyen változást hozna neked és másoknak?

- Mi az, amit akár már holnap tehetsz, hogy ezt a képességedet fejleszd?

A teljes cikket az Üzlet és Pszichológia 2017. december-januári lapszámában tudja elolvasni. Fizessen rá elő most, vagy keresse az újságárusoknál!

 

Horváth Irma, csapatfejlesztő, facilitátor, coach
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!