hirdetés
hirdetés

Beköszöntő

hirdetés

Nem újdonság, hogy amikor az ember anya lesz, egy új identitásrész is kialakul benne. Ebben sok olyan döntést kell meghozni, amiket korábban soha. Nem felejtem el, amikor terhes anyukaként babakocsit akartam választani, és órákat töltöttem piackutatással. Jó, őszinte leszek: napokat. A végére már sok kocsiról tudtam, hogy az elképzeléseimnek megfelel-e az ára, a funkciója, a súlya, az egyéb hordozókkal való kompatibilitása, a tartozékai, a fogója, a kereke, na és persze a színe. Mindez természetesen összevetve a barátnőktől hallott tapasztalatokkal. És ez csak egy minimális szelete volt az új identitásomnak. (Nem tagadom, bizonyos kérdésekben szeretek – hogy is mondjam – körültekintően döntést hozni, most képzeljék el, éppen iskolát keresünk…;)

Idővel szélesedik ez az identitás, és új elemként jelenik meg benne a „dolgozó anyuka” szerepkombináció. Elsőként azt kell eldönteni, hogy egyáltalán fogunk-e dolgozni szülés után. Ha igen, mikortól? Majd sorban jönnek a kérdések: te az a dolgozó anyuka akarsz lenni, aki néha ráér mézeskalácsot sütni munkaidőben, vagy aki soha? Aki elsőként megy a gyerekért, vagy aki utolsóként? Aki mindennap megy a gyerekért, vagy aki megosztja ezt a feladatot valakivel? Aki otthon marad a beteg gyerekkel végig, vagy aki segítséget hív, mert dolgoznia kell? Nyilván a legtöbbször a kényszer diktál, de ettől függetlenül jó esetben van bennünk egy elképzelés az ideális munka-magánélet arányról, amit kellő önismeret és önbizalom alapoz meg. És még jobb esetben ez az elképzelés közelít a realitáshoz. Ha nem, legalább van mire törekedni. De elképzelés nélkül egy komoly rész fog hiányozni az identitásunkból.

Nagyon kellemes kikapcsolódást kívánok az év végére, és akiknek ez a vágyuk: kerüljön most túlsúlyba a magánélet!

Gábor Fanni

Főszerkesztő

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!