hirdetés
hirdetés

Beköszöntő

„Jól éreztem magam meccs közben”; „Mentális erőfölényben voltam”; „A csapatösszefogásnak köszönhető a győzelem”; „Össze kellett szednem magam fejben”; „Szétestem” – ismerős mondatok ezek mindenkinek, aki valaha is hallott már sportolóval készült interjút. Az olimpia alatt napjában több tucat ehhez hasonló nyilatkozat hangzott el. Mi több, a sportolók értékelésében mindig első helyen szerepelt, hogy mentálisan, lélekben hogy érezték magukat a verseny alatt. Ezen a szinten aranyérmet hoz a megfelelő önbizalom, hozzáállás, mentális felkészültség, és biztos vereséget mindennek a hiánya. 

hirdetés

Majdnem mindenki meg tud tanulni egy bizonyos mozgássort. Sokan képesek ezt elég gyorsan és elég jól csinálni. Mégis kevesen képesek arra, hogy legyőzzék önmagukat, az ellenfeleiket, pszichésen ne rogyjanak össze a tét súlya alatt, és fenn tudják tartani a motivációjukat éveken át. Hosszú Katinka sem dőlt a kardjába az ezüst érme után, elmondta, hogy ő kihozta magából a maximumot, a kudarc pedig csak felvillanyozza őt. Mindezeket a nyilatkozatokat tudományos kutatások is alátámasztják, ugyanis a pszichológia is régóta keresi a választ a kimagasló teljesítmények összetevőire, legyen szó akár sportról, akár az üzleti szféráról.

A sportolói nyilatkozatok és a kutatások egyik legnagyobb tanulsága pedig – a fanatikus kitartáson és kellő önbizalmon túl – hogy a bajnokok elsősorban nem másokat akarnak legyőzni, hanem önmagunkhoz képest akarnak folyamatosan fejlődni. Érdekes szemlélet ez, és az élet egyéb területein is hasznosítható.

 

Gábor Fanni, főszerkesztő, Üzlet&Pszichológia
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

- Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság?

Tovább...

 

Találkozzunk a Facebookon!