hirdetés
hirdetés

Beköszöntő

Van egy applikáció a telefonomon, amivel a világ bármely országának, bármely városának rádióját egy kattintással élőben lehet hallgatni. Néha egészen extrém afrikai vagy épp háborús övezeti, közel-keleti országok adásaiba is belehallgatok, mintha belesnék, milyen a hangulat odaát. Hiába ugyanaz a struktúrája a perui, New York-i, dán vagy épp az iráni helyi Class FM reggeli műsorának, mind-mind teljesen más hangulatú, stílusú, zenei kínálatú. Ugyanígy hiába egyezünk meg alapérzelmeinkben a Föld összes pontján, a különbségek a kis dolgokban érhetők tetten az eltérő kultúrák között. 

hirdetés

Pont ezt tapasztaltam meg én is, amikor 19 évesen egy évet töltöttem külföldön. Ugyan az argentin szobatársam pont úgy reagált egy szerelmi bánatra, mint a folyosó túloldalán lakó francia lány, és ha nem volt meleg víz, az amerikaiak sem vették ezt sokkal vidámabban tudomásul, mint mi, „borúlátó” magyarok, mégis rengeteg apró különbség jelentkezett a hétköznapokban. A vendégekkel együtt kvaterkázó pincértől kezdve a buszsofőrig, aki kérésre ott állt meg, ahol az utas akarta. Rövid hírek rovatunkban ezúttal ezekből a beszédes különbségekből állítottunk össze egy válogatást a világ különböző pontjairól hozva példákat.

Hosszabb utazás, külföldön tartózkodás közben kicsit magunkat is felfedezzük. Sajnálom, hogy nálunk (sok más országgal ellentétben) nem divat az érettségi utáni világjáró körút vagy a hosszú munkaévek közé iktatott alkotói szabadság – amiről mi is írunk most. Pedig hány végiggondolatlan pályaválasztási döntés és hány kiégés lenne megelőzhető egy-egy hosszabb utazással.

Izgalmas felfedezőutat kívánok!

Gábor Fanni

Főszerkesztő

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

- Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság?

Tovább...

 

Találkozzunk a Facebookon!