hirdetés
hirdetés

Az első benyomás veszélyei

Az ellentétek… nem vonzzák egymást!

Pedig hány romantikus történet szól erről! Sokan ábrándoztunk már a tökéletes partnerről, aki hiányosságainkat kiegészítve segít nekünk jobb emberré válni. A valóságban azonban úgy tűnik, bármennyire is egy komplementerre vágyunk, mégsem az ellentétünk az, akit igazából keresünk. 

hirdetés

HR-tanácsadói munkánk során sokszor találkozunk ügyfeleinknél azzal a jelenséggel, hogy a különböző, nagyon jól körülhatárolt munkaköri elvárások ellenére a vezetők a hozzájuk hasonló személyiséggel rendelkező jelöltre szavaznak – persze ezt ők nem feltétlenül ismerik fel tudatosan. Ez teljesen természetes jelenség, hiszen könnyebben tudunk olyannal együttműködni, aki hozzánk hasonlóan viselkedik, és hasonlóan gondolkodik az élet dolgairól, mint mi. Az már persze más kérdés, hogy a vállalat sikeressége szempontjából mennyire releváns, hogy mi magunk hogyan tudunk kijönni a kollégánkkal.

Annak ellenére, hogy nagyrészt hasonlóan viselkedünk a magánéletben és a munkahelyen, a két szituáció között van egy lényeges különbség: a szimpátia mint kiválasztási kritérium. A munkahelyen az elsődleges cél nem feltétlenül az, hogy kedveljük a munkatársunkat, amennyiben a pozíció elvárásait maximálisan teljesíti. Míg a magánéletben a „pozíciókiírás” valójában egy dolgot takar: a kiválasztott jelöltnek velünk kell hosszú távon kijönnie.

A cikk teljes tartalmát a 2017. február-márciusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Magyarosi Dóra
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

- Hogy ő? Ő a legtündéribb lány, akit ismerek: okos, vicces, kedves, segítőkész.

– Ugyanarról az XY-ról beszélünk? Arról az arrogáns, agresszív, rosszindulatú libáról?

– Mi vaaan?!

És tényleg, mi van? Hol az igazság?

Tovább...

 

Találkozzunk a Facebookon!