hirdetés
hirdetés

Pszichó-filmkritika

A tökéletes teljesítmény: megöl vagy felszabadít?

Mi az igazi cél: örömöt érezni a tevékenység közben, vagy csak, ha elértük a célunkat? A Whiplash (2014) című film megmutatja, mit vált ki egy emberből, ha sosem érezheti úgy, hogy most „elég jó” volt, „szép munkát” végzett.

hirdetés

Mi az igazi cél: örömöt érezni a tevékenység közben, vagy csak, ha elértük a célunkat? A Whiplash (2014) című film megmutatja, mit vált ki egy emberből, ha sosem érezheti úgy, hogy most „elég jó” volt, „szép munkát” végzett. A film dilemmája: egyedülálló emberi teljesítmény létrehozása lehetséges-e úgy, hogy a tevékenység önmagában jutalmazó voltáért végezzük azt?

A tökéletes élmény

A flow-t, más néven áramlatot megfogalmazója, Csíkszentmihályi Mihály a tökéletes élménynek is nevezi. Hogy miért? Létrejöttekor olyan tevékenységet végzünk, amely közben a pszichés energia semmilyen gátba nem ütközik, tehát szabadon áramlik. Az ilyen esemény nem csupán élvezetes, hanem örömteli. De vajon megmaradhat-e ez a tevékenységünk végzése felett érzett öröm, ha a cél nem a tökéletes élmény, hanem a tökéletes teljesítmény? Szerethetünk-e csinálni valamit, ha a tehetségünk utolsó szikrájáig sajtolják ki belőlünk az eredményt?

A gyilkos teljesítményorientáció

Andrew (Miles Teller) ambiciózusan és elkötelezetten kezdi első évét az ország legjobb zeneiskolájában, ahol feltett szándéka, hogy a nagy dobosok egyikévé váljon. Az erős motiváció és elszántság hamar lehetőséget talál magának. A hírhedt-rettegett tanár, Fletcher (J. K. Simmons), akinek stúdióegyüttese az iskola legjavából áll, felfigyel a fiú tehetségére. 

A cikket teljes terjedelemben az Üzlet és Pszichológia 2018. február-márciusi lapszámában olvashatja el. Keresse a nagyobb újságárusoknál, vagy rendelje meg itt

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!