hirdetés
hirdetés

Philip Zimbardo–Robert Johnson–Vivian McCann: Pszichológia mindenkinek I-IV. Libri Kiadó

A lélek tudománya – egy új klasszikus

Vajon agyunk teljesítményének tényleg jellemzően csak tíz százalékát használjuk ki? Lehetséges-e pszichológiai eszközökkel csökkenteni a fájdalmat? Mitől leszünk motiváltak, és mi a munkahelyi siker titka? Mitől lesz boldog a házasságunk? A gyerekek valóban felpörögnek, ha sok cukrot esznek? Hogyan csapnak be minket az érzékszerveink? Az élet fontos kérdései…

hirdetés

Az úgynevezett „börtönkísérlet” révén világhírt szerzett tudós, a Stanfordi Egyetem professzora, Philip G. Zimbardo és munkatársai (lásd első keretes anyagunkat) most újra megjelent kötetük megírásával arra vállalkoztak, hogy közérthető stílusban, ugyanakkor tudományos alapossággal válaszolják meg – többek között – a fenti kérdéseket, miközben összefoglalják olvasóiknak mindazt, amit a pszichológiáról ma tudni kell.

Kötelező olvasmány!

Törekvéseik sikerét jól jelzi, hogy az először 2005-ben megjelent kötet azóta már a nyolcadik kiadásánál tart, és számos nyelvre lefordították. Az alapművet az USA-n kívül is rengetegen veszik a kezükbe mindazok, akik akár tanulmányaikhoz kapcsolódóan, akár csak kíváncsiságból tudni akarják, mit tart ma a tudomány az emberi psziché működéséről. A kötet számos főiskolán, egyetemen szerepel a kötelező olvasmányok listáján. És bár Zimbardóék tizennégy fejezetre osztott munkája jóval több, mint egy tankönyv, logikus stílusa és felépítése mégis alkalmassá teszi, hogy oktatásra is használják – ezt támasztja alá, hogy az Amerikai Egyesült Államokban ez a kötet a leggyakrabban használt segédanyag a pszichológia szakok bevezető kurzusain. A laikus olvasók között pedig sikeres üzletembereket, politikusokat, coachokat, edzőket és véleményformálókat is találunk.

És hogy mi lehet a több mint egy évtizede tartó népszerűség oka? Talán az is, hogy a szöveg bevallottan nem csupán azoknak szól, akik hivatásszerűen foglalkoznak pszichológiával. Így például a minden fejezetben felbukkanó, Pszichoügyek című részek a pszichológia és a mindennapi élet közötti kapcsolatokat igyekeznek feltárni. Ezek nemcsak abban segítenek, hogy az olvasó mintegy madártávlatból szemlélhesse a pszichológia tudományát, hanem egyben kritikus gondolkodásra ösztönzik, hogy átgondolhassa és újraértékelhesse a médiában felbukkanó népszerű pszichológiai állításokat, elméleteket. A kritikai szemlélet átadásának szándéka az egész művön végigvonul. A fejezetek végén lévő, Kritikus gondolkodás élesben című részek célja, hogy segítsenek a tudományos információk értelmezésében. A Próbáljuk ki magunk! részek egyszerűen, de hatásosan demonstrálják az egyes pszichológiai elveket, így az olvasók aktívan alkalmazhatják a pszichológiai koncepciókat.

És akkor a válaszok…

A hasonló művekkel összevetve feltűnő, hogy a szerzők mennyire hangsúlyozzák a kultúra és a sokféleség fontosságát: Zimbardóék szerint a tudományterület alapos megértéséhez nélkülözhetetlenek a kultúrára, a nemre, a szocioökonómiai státusra és a sokféleség egyéb formáira vonatkozó pszichológiai ismeretek. (Ez a fajta érzékenység persze egyáltalán nem meglepő Zimbardótól, aki szegény szicíliai bevándorló család gyerekeként, vagyis több szempontból is egy hátrányosan megkülönböztetett kisebbség tagjaként nőtt fel Bronxban.)

És hogy a végén megválaszoljunk néhányat az írás elején feltett kérdésekből: a fájdalmat valóban csökkenthetjük pszichológiai eszközökkel; a gyerekek nem pörögnek fel a cukortól; és nem igaz, hogy agyunk kapacitásának csak a tizedét használjuk ki. A többi probléma megoldása a kötetekben található – jó olvasást!

A társszerzők

Dr. Robert Johnson közel három évtizede tart bevezető kurzusokat pszichológiából az USA-beli Umpqua Közösségi Főiskolán. Egy időt Thaiföldön töltött ösztöndíjjal, ekkoriban kezdte el foglalkoztatni az interkulturális pszichológia. Ezt követően sokszor utazott Japánba, Dél-Koreába, Latin-Amerikába, Nagy-Britanniába, illetve Indonéziába. Most egy Shakespeare műveinek pszichológiai vonatkozásait elemző könyvet ír.

Vivian McCann a Portlandi Közösségi Főiskola pszichológia tanszékén tart bevezető kurzusokat, továbbá az emberi kapcsolatok, a párkapcsolatok és a szociálpszichológia kérdéseivel foglalkozó órákat. Kaliforniában született és nőtt fel, nem messze a mexikói határtól, így hamar rájött, mennyire lényeges a kulturális háttér, a kulturális értékek ismerete a hatékony kommunikációhoz és az eredményes tanításhoz.

 

A magyar kiadás négy kötete

Zimbardóék munkája magyarul négy kötetben jelenik meg. Az idén tavasszal a boltokba kerülő első kötet a tudomány alapjaival ismertet meg – vagyis agyunk működésével, az örökletesség kérdésével, az észleléssel, illetve az ember pszichés fejlődésével. Az ősszel érkező második kötet témái: a tanulás folyamata, emlékezésünk működése, az intelligencia kérdése, illetve a tudatosság problémája. A harmadik kötet (2018 tavaszán) a motivációval, az érzelmek működésével, továbbá a személyiséggel, illetve az emberi közösségekkel foglalkozik. Végül a negyedik (2018 őszén) a lelki zavarokról, ezek kezeléséről, valamint a stresszről, illetve a pszichés egészséghez szükséges stratégiákról szól.

Darida Benedek
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!