hirdetés
hirdetés

Philip Zimbardo–Robert Johnson–Vivian McCann: Pszichológia mindenkinek I-IV. Libri Kiadó

A lélek tudománya – egy új klasszikus

Vajon agyunk teljesítményének tényleg jellemzően csak tíz százalékát használjuk ki? Lehetséges-e pszichológiai eszközökkel csökkenteni a fájdalmat? Mitől leszünk motiváltak, és mi a munkahelyi siker titka? Mitől lesz boldog a házasságunk? A gyerekek valóban felpörögnek, ha sok cukrot esznek? Hogyan csapnak be minket az érzékszerveink? Az élet fontos kérdései…

hirdetés

Az úgynevezett „börtönkísérlet” révén világhírt szerzett tudós, a Stanfordi Egyetem professzora, Philip G. Zimbardo és munkatársai (lásd első keretes anyagunkat) most újra megjelent kötetük megírásával arra vállalkoztak, hogy közérthető stílusban, ugyanakkor tudományos alapossággal válaszolják meg – többek között – a fenti kérdéseket, miközben összefoglalják olvasóiknak mindazt, amit a pszichológiáról ma tudni kell.

Kötelező olvasmány!

Törekvéseik sikerét jól jelzi, hogy az először 2005-ben megjelent kötet azóta már a nyolcadik kiadásánál tart, és számos nyelvre lefordították. Az alapművet az USA-n kívül is rengetegen veszik a kezükbe mindazok, akik akár tanulmányaikhoz kapcsolódóan, akár csak kíváncsiságból tudni akarják, mit tart ma a tudomány az emberi psziché működéséről. A kötet számos főiskolán, egyetemen szerepel a kötelező olvasmányok listáján. És bár Zimbardóék tizennégy fejezetre osztott munkája jóval több, mint egy tankönyv, logikus stílusa és felépítése mégis alkalmassá teszi, hogy oktatásra is használják – ezt támasztja alá, hogy az Amerikai Egyesült Államokban ez a kötet a leggyakrabban használt segédanyag a pszichológia szakok bevezető kurzusain. A laikus olvasók között pedig sikeres üzletembereket, politikusokat, coachokat, edzőket és véleményformálókat is találunk.

És hogy mi lehet a több mint egy évtizede tartó népszerűség oka? Talán az is, hogy a szöveg bevallottan nem csupán azoknak szól, akik hivatásszerűen foglalkoznak pszichológiával. Így például a minden fejezetben felbukkanó, Pszichoügyek című részek a pszichológia és a mindennapi élet közötti kapcsolatokat igyekeznek feltárni. Ezek nemcsak abban segítenek, hogy az olvasó mintegy madártávlatból szemlélhesse a pszichológia tudományát, hanem egyben kritikus gondolkodásra ösztönzik, hogy átgondolhassa és újraértékelhesse a médiában felbukkanó népszerű pszichológiai állításokat, elméleteket. A kritikai szemlélet átadásának szándéka az egész művön végigvonul. A fejezetek végén lévő, Kritikus gondolkodás élesben című részek célja, hogy segítsenek a tudományos információk értelmezésében. A Próbáljuk ki magunk! részek egyszerűen, de hatásosan demonstrálják az egyes pszichológiai elveket, így az olvasók aktívan alkalmazhatják a pszichológiai koncepciókat.

És akkor a válaszok…

A hasonló művekkel összevetve feltűnő, hogy a szerzők mennyire hangsúlyozzák a kultúra és a sokféleség fontosságát: Zimbardóék szerint a tudományterület alapos megértéséhez nélkülözhetetlenek a kultúrára, a nemre, a szocioökonómiai státusra és a sokféleség egyéb formáira vonatkozó pszichológiai ismeretek. (Ez a fajta érzékenység persze egyáltalán nem meglepő Zimbardótól, aki szegény szicíliai bevándorló család gyerekeként, vagyis több szempontból is egy hátrányosan megkülönböztetett kisebbség tagjaként nőtt fel Bronxban.)

És hogy a végén megválaszoljunk néhányat az írás elején feltett kérdésekből: a fájdalmat valóban csökkenthetjük pszichológiai eszközökkel; a gyerekek nem pörögnek fel a cukortól; és nem igaz, hogy agyunk kapacitásának csak a tizedét használjuk ki. A többi probléma megoldása a kötetekben található – jó olvasást!

A társszerzők

Dr. Robert Johnson közel három évtizede tart bevezető kurzusokat pszichológiából az USA-beli Umpqua Közösségi Főiskolán. Egy időt Thaiföldön töltött ösztöndíjjal, ekkoriban kezdte el foglalkoztatni az interkulturális pszichológia. Ezt követően sokszor utazott Japánba, Dél-Koreába, Latin-Amerikába, Nagy-Britanniába, illetve Indonéziába. Most egy Shakespeare műveinek pszichológiai vonatkozásait elemző könyvet ír.

Vivian McCann a Portlandi Közösségi Főiskola pszichológia tanszékén tart bevezető kurzusokat, továbbá az emberi kapcsolatok, a párkapcsolatok és a szociálpszichológia kérdéseivel foglalkozó órákat. Kaliforniában született és nőtt fel, nem messze a mexikói határtól, így hamar rájött, mennyire lényeges a kulturális háttér, a kulturális értékek ismerete a hatékony kommunikációhoz és az eredményes tanításhoz.

 

A magyar kiadás négy kötete

Zimbardóék munkája magyarul négy kötetben jelenik meg. Az idén tavasszal a boltokba kerülő első kötet a tudomány alapjaival ismertet meg – vagyis agyunk működésével, az örökletesség kérdésével, az észleléssel, illetve az ember pszichés fejlődésével. Az ősszel érkező második kötet témái: a tanulás folyamata, emlékezésünk működése, az intelligencia kérdése, illetve a tudatosság problémája. A harmadik kötet (2018 tavaszán) a motivációval, az érzelmek működésével, továbbá a személyiséggel, illetve az emberi közösségekkel foglalkozik. Végül a negyedik (2018 őszén) a lelki zavarokról, ezek kezeléséről, valamint a stresszről, illetve a pszichés egészséghez szükséges stratégiákról szól.

Darida Benedek
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!