hirdetés
hirdetés

Egy kis segítség váltás előtti döntésekhez…

A helyeden vagy?

Életünk során számos olyan döntési helyzetbe kerülünk, amikor ki kell jelölni magunknak az irányt, és pontosan kell tudnunk, hogy mely tevékenység motivál bennünket. Erre a döntésre sor kerülhet a tanulmányok befejezésekor is, de a többségnek általában később jön az ihlet. Az alábbi eszköz egy kis segítséget nyújt az önismeret elmélyítésében, erősségeink megtalálásában, ami utat mutathat a számunkra legjobb szakmai megoldás felé. 

hirdetés

Hogyan függ össze a motiváltság az erősségeinkkel, és ebből következően hogyan lehet örömöt adó, energetizáló tevékenységet végezni? Számos kutatás kimutatta már, hogy akkor vagyunk a leghatékonyabbak, ha igazi lelkesedéssel végzünk egy feladatot – legyen szó bármiről. Amikor a flow-ban vagyunk, akkor nem számít az idő és a tér, képesek vagyunk kihozni magunkból a maximumot. Ezek az élmények természetesen nem mindennap adatnak meg, de a cél, hogy a munkánk során minél több ilyen helyzetbe kerüljünk. Na de hogyan tudhatom meg, hogy mi tölt fel tartósan energiával, és képes „motivált állapotban” tartani?

A félelem mint energiavámpír

Minden embernek vannak veleszületett erősségei (képességek és készségek formájában). Amennyiben valaki ezeket a képességeit az értékrendje szerinti irányba állítja, úgy képes lesz természetesen, örömtelin működni, azaz a helyén lenni. Ebből fakadóan tartható majd fenn a hosszú távú motiváció. Ha túl sokáig végzünk valamit egyfajta megfeleléskényszer nyomása alatt, (ami lehet főnöki, de akár szülői elvárás is), előbb-utóbb elfáradunk benne. Először lelkileg, később testileg is. Ilyen esetekben többnyire a félelem tart bennünket a rossz pozíciónkban. A legnagyobb energiavámpír pedig nem más, mint a félelem.

A következő gyorsteszt segít, hogy ráláss, milyen erőforrásaid vannak, és azok közül melyik energetizál és tesz boldoggá. Így könnyen megláthatod, hogy valóban a helyeden vagy-e, a múlthoz kötődnek-e a tevékenységeid, vagy valami újat csinálnál már inkább. És vajon mi tart vissza mindettől?

 

A cikk teljes tartalmát a 2017. júniusi-júliusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Szirtes Hajnalka
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Képzeljünk el egy banális példát: egy számunkra fontos eseményt szervezünk, e-mailben kiküldjük a meghívót néhány barátunknak, és valakitől nem kapunk választ. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!