hirdetés
hirdetés

Egy kis segítség váltás előtti döntésekhez…

A helyeden vagy?

Életünk során számos olyan döntési helyzetbe kerülünk, amikor ki kell jelölni magunknak az irányt, és pontosan kell tudnunk, hogy mely tevékenység motivál bennünket. Erre a döntésre sor kerülhet a tanulmányok befejezésekor is, de a többségnek általában később jön az ihlet. Az alábbi eszköz egy kis segítséget nyújt az önismeret elmélyítésében, erősségeink megtalálásában, ami utat mutathat a számunkra legjobb szakmai megoldás felé. 

hirdetés

Hogyan függ össze a motiváltság az erősségeinkkel, és ebből következően hogyan lehet örömöt adó, energetizáló tevékenységet végezni? Számos kutatás kimutatta már, hogy akkor vagyunk a leghatékonyabbak, ha igazi lelkesedéssel végzünk egy feladatot – legyen szó bármiről. Amikor a flow-ban vagyunk, akkor nem számít az idő és a tér, képesek vagyunk kihozni magunkból a maximumot. Ezek az élmények természetesen nem mindennap adatnak meg, de a cél, hogy a munkánk során minél több ilyen helyzetbe kerüljünk. Na de hogyan tudhatom meg, hogy mi tölt fel tartósan energiával, és képes „motivált állapotban” tartani?

A félelem mint energiavámpír

Minden embernek vannak veleszületett erősségei (képességek és készségek formájában). Amennyiben valaki ezeket a képességeit az értékrendje szerinti irányba állítja, úgy képes lesz természetesen, örömtelin működni, azaz a helyén lenni. Ebből fakadóan tartható majd fenn a hosszú távú motiváció. Ha túl sokáig végzünk valamit egyfajta megfeleléskényszer nyomása alatt, (ami lehet főnöki, de akár szülői elvárás is), előbb-utóbb elfáradunk benne. Először lelkileg, később testileg is. Ilyen esetekben többnyire a félelem tart bennünket a rossz pozíciónkban. A legnagyobb energiavámpír pedig nem más, mint a félelem.

A következő gyorsteszt segít, hogy ráláss, milyen erőforrásaid vannak, és azok közül melyik energetizál és tesz boldoggá. Így könnyen megláthatod, hogy valóban a helyeden vagy-e, a múlthoz kötődnek-e a tevékenységeid, vagy valami újat csinálnál már inkább. És vajon mi tart vissza mindettől?

 

A cikk teljes tartalmát a 2017. júniusi-júliusi lapszámunkban találja.

A megrendeléshez kattintson ide.

Szirtes Hajnalka
a szerző cikkei

hirdetés
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

People skill, azaz a „skillek”, kompetenciák, erősségek királynője maga az emberismeret. Sok örömet hoz, ha van, és sok csalódást, ha ez nem az erősségünk. Meggyőződésem, miszerint én biztos jó emberismerő vagyok, az utóbbi fél évben igencsak megkérdőjeleződött bennem, amikor is nyílt órákat voltam kénytelen megtekinteni iskolaválasztás címszó alatt. Tovább...

Találkozzunk a Facebookon!